Print this page

Musíte akceptovať aj nepríjemné otázky, odkazujú Ficovi svetoví novinári Foto: Facebook Robert Fico

Hanlivé a kritické vyjadrenia premiéra Roberta Fica na adresu RTVS aj iných novinárov kritizujú už aj novinári združení v organizácii Medzinárodný tlačový inštitút.

 

 

"Slovenská televízia nie je verejnoprávna. Vedenie RTVS nezvládlo úlohu zaistiť verejnoprávnosť. Považujem spravodajstvo RTVS za opozične ladené. Musí dôjsť k výmene na čele RTVS," povedal Fico pred dvoma týždňami na konferencii Hospodárskych novín.

Na jeho slová v týchto dňoch reagoval Medzinárodný tlačový inštitút (IPI), ktorý združuje zástupcov novinárov z celého sveta a upozorňuje na porušovanie slobody tlače.

Odporúčame aj: Robert Fico redaktorovi RTVS: Ste trafený

Snahy slovenského premiéra vykonávať kontrolu nad verejnoprávnymi médiami sú podľa slov Stevena M. Ellisa z vedenia IPI "neprimerané a nerozumné." Podľa IPI by mali zákonodárci nechať médiá pracovať nezávisle od politických tlakov.

"Premiérova výzva pre parlament, aby zasahoval do chodu RTVS, riskuje stratu nezávislosti prevádzkovateľa vysielania a vyvoláva znepokojivú obavu, že sa stane provládnym náhubkom," povedal Ellis.

Odporúčame aj: Fico redaktorovi RTVS: Ste trafený

IPI ďalej v správe pripomína, že v júni bude slovenský parlament voliť nového šéfa RTVS a popisuje, ako Fico kritizuje RTVS - obvinil spravodajstvo RTVS, že je k nemu predpojaté, že "už nie je vo verejnom záujme" a že je "opozične orientované". IPI pripomína výsledky prieskumu verejnej mienky, ktoré ukazujú, že spravodajstvo RTVS je u verejnosti považované za objektívne. IPI pripomína aj to, že Fico má problém aj s inými novinármi, ktorých označuje za špinavé protislovenské prostitútky, a odmieta odpovedať na kritické otázky.

"Demokracia si vyžaduje zodpovednosť a premiér, ako zvolený politik, musí akceptovať vyššiu mieru kontroly a nepríjemné otázky, ktoré súvisia s jeho prácou. Nesmie používať svoju moc na umlčanie kritiky," odkazuje IPI premiérovi.