Turecko pustilo väzneného talianskeho novinára, ktorý držal hladovku

Turecko pustilo väzneného talianskeho novinára, ktorý držal hladovku Reprofoto: RBH

Turecko prepustilo väzneného talianskeho novinára Gabriela Del Grandeho. S odvolaním sa na talianske úrady o tom dnes informovala agentúra APA.

Reportér bol zatknutý 10. apríla a bez obvinenia držaný vo väznici, proti čomu protestoval hladovkou. Jeho oslobodenie požadovalo Taliansko aj Európska únia.

"Je na ceste do Talianska, jeho príbuzní boli už informovaní," povedal taliansky minister zahraničia Angelino Alfano. Poďakoval pritom za spoluprácu svojmu tureckému náprotivku Mevlutovi Çavuşogluovi.

Podľa talianskych médií skončil 34-ročný Del Grande v rukách tureckej polície, keď robil rozhovory so sýrskymi utečencami na hranici medzi Sýriou a Tureckom.

K oslobodeniu toskánskeho novinára a humanitárných aktivistov vyzval okrem talianskeho premiéra Paola Gentiloniho a ministra zahraničia aj predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. Podporu pri rokovaní o prepustení Del Grandeho prisľúbila aj šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

V Turecku platí od vlaňajšieho júla výnimočný stav, ktorý bol zavedený po pokuse o prevrat a ktorý okrem iného umožňuje prezidentovi vládnuť pomocou dekrétov. Jedným z prvých dekrétov bola predĺžená na 30 dní doba, ako dlho môže byť osoba zadržiavaná vo väzbe bez vznesenia obvinenia.

Za nedodržiavanie slobody slova je Turecko už dlho kritizované mimovládnymi organizáciami aj západnými politikmi. Podľa nezávislej organizácie P24 bolo za predchádzajúci rok v Turecku zatvorených okolo 170 médií a vydavateľstiev a zadržali vyše 200 novinárov, z toho ich viac ako stovka zostáva za mrežami.