Ptačin, Pizano a Grežo píšu dekanke FMK otvorený list: Vraciame ocenenie fakulty

Ptačin, Pizano a Grežo píšu dekanke FMK otvorený list: Vraciame ocenenie fakulty Foto: FMK

„Vzhľadom na minulotýždňovú účasť Tibora Rostása na vedeckej konferencii FMK sme sa ja, Jakub Ptačin a Radovan Andrej Grežo, rozhodli ocenenie vrátiť, nakoľko už nemôžeme byť hrdými nositeľmi ocenenia fakulty, ktorá legitimizuje človeka, ktorý popiera fakty a šíri dezinformácie," píše marketérka a publicistka Veronika Pizano.

 

 

Pizano dostala pred niekoľkými rokmi ocenenie Fakulty masmediálnej komunikácie UCM v Trnave s názvom Granátové jablko Mariána Matyáša, určené pre absolventov a študentov šíriacich dobré meno fakulty. Rovnaké ocenenie dostal aj dizajnér Ptáčin a copywriter Grežo.

Ich rozhodnutiu predchádzala Konferencia FMK, na ktorú fakulta pozvala šéfredaktora konšpiračného časopisu Zem a Vek Tibora Rostása, a argumentácia dekanky Dany Petranovej.

Odporúčame aj: Na konferenciu s Rostásom odmietli prísť aj šéfovia spravodajstva Markízy a RTVS

„Udalosti uplynulých týždňov okolo účasti konšpirátora Rostása nám vzali dôvody pre hrdosť na FMK UCM. Vedecká konferencia má ctiť vedu a to znamená ľudí, ktorí ctia fakty. Rostás je práve človekom, ktorý neustále dokazuje, že fakty, veda, či pravda preňho nič neznamenajú. Za všetky spomenieme aspoň zavádzajúce a nebezpečné články o rakovine opísané vo viacerých blogoch MUDr. Mariána Jánoša tu, tu a tu alebo tvrdenia, že katolícka cirkev spolu s SIS u nás plánujú zaviesť totalitu iluminátov," píšu v spoločnom otvorenom liste adresovanom dekanke. Podľa nich človek, ktorý pohŕda faktami, nemá na vedeckej konferencii čo robiť.

Odporúčame aj: Dekanka FMK ku kauze Rostása na konferencii: Nenecháme sa spútať mainstreamom

„Nemôžeme naďalej s hrdosťou nosiť ocenenie fakulty. V uplynulých týždňoch ste povesť našej alma mater poškvrnili. Neostáva nám teda iné ako ocenenie, ktoré sme si prevzali na tej istej vedeckej konferencii, na ktorú ste pozvali človeka dehonestujúceho mediálnu komunikáciu založenú na faktoch, vrátiť," píšu v liste.

Veronika Pizano je marketingová manažérka. Má na starosti promo aktivity časopisu .týždeň a vydavateľstva. Bola aktívna v TEDxBratislava. Učila marketing na FMK UCM v Trnave.

Dizajnér Jakub Ptačin Stojí za projektmi Unicamp (Honest Conference), To sa nedá, QuickKancle, POCTIVO a ďalšími. Dizajnu sa venuje 10 rokov .

Radovan Andrej Grežo sa roky venuje reklame. Je kreatívny riaditeľ projektu Konektor. Pôsobil aj na slovenskej startup scéne, pre Apple.

Aktualizácia o stanovisko dekanky FMK Dany Petranovej: Odpoveď dekanky FMK na otvorený list absolventov, ktorý chcú vrátiť ocenenie