Po škandále s nahrávkou redaktori denníka napísali vyhlásenie a dávajú výpovede

Po škandále s nahrávkou redaktori denníka napísali vyhlásenie a dávajú výpovede Foto: FB Andrej Babiš

Český vicepremiér Andrej Babiš (ANO) podal trestné oznámenie kvôli záznamom nahrávok svojich rozhovorov, ktoré sa tento týždeň objavili na internete.

 

 

Pre ČTK minister financií potvrdil, že oznámenie už na políciu podal.

"Považujem za škandalózne, že prvý podpredseda vlády a Bezpečnostnej rady štátu je odpočúvaný," povedal Babiš v rozhovore pre Blesk. V minulosti sa podľa neho kvôli podobným záležitostiam zvolávala Bezpečnostná rada štátu. Z Babišovho vyjadrenia vyplýva, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) o podobnom kroku tentoraz neuvažuje.

Babiš na nahrávkach, ktorých autenticitu nespochybnil, hovorí o pripravovaných článkoch v médiách, ktorá mu v minulosti patrila. Druhý muž Babišovi hovorí, že má pripravené materiály o ministrovi zdravotníctva Miloslavu Ľudovítovi či vnútra Milanovi chovanci (obaja ČSSD). Spoločnosť Mafra v stredu oznámila, že aj keď nahrávku považuje za pochybnú, redaktora, ktorý na nej vystupuje, sa rozhodla prepustiť.

Redaktor pravdepodobne nebude jediný.

Medzi českými novinármi sa šíri informácia o väčšom odchode, informáciu overujeme.

Aktualizácia: Podľa aktuálne.cz niekoľko ľudí z denníka MF Dnes aj webu iDnes.cz podáva okamžitú výpoveď, ďalší o tom uvažujú. Redaktori z Mafra sú obsahom znechutení a myslia si, že to ohrozuje dobré meno novín. "Atmosféra v redakcii je veľmi napätá. Ľudí, ktorí vždy robili svoju prácu s čistým svedomím, cítia veľké sklamanie z kolegami pribil aj z jeho nadriadených, najmä Františka Nachtigall," povedala redaktorka spravodajského iDnes.cz, ktorá nechcela byť menovaná.

Podanie výpovede oznámil novinár MF Dnes Jan Sůra. "Môžem to potvrdiť. Myslím, že to, čo je na nahrávkach, tieto noviny poškodzuje," povedal Sůra.