Eva Urbaníková: Dôrazne sa ohradzujem voči tvrdeniam niektorých médií a blogov

Eva Urbaníková: Dôrazne sa ohradzujem voči tvrdeniam niektorých médií a blogov Reprofoto Show Jana Krausa

Články o tom, ako vydavateľka a majiteľka Evitapress nevyplácala honoráre ľuďom, ktorí pre ňu písali alebo pracovali, v týchto dňoch zaplavili nielen titulky ale aj sociálne siete.

 


Kauzu odštartoval rozhovor s „Evitou" v Denníku N. Najprv rozprúdil debatu o tom, čo je brak, a zakrátko vyplavil závažný problém okolo dlhov vydavateľstva Urbaníkovej. Viacerých, čo pracovali pre Urbaníkovú, totiž pobúrila veta z rozhovoru: s autormi má v poriadku a všetky honoráre sú vyplatené.

 

„Osobne totiž viem o minimálne jednom človeku, ktorý stále čaká na vyplatenie celého honorára. Už môže rátať v rokoch. Viem dokonca aj to, že takýchto ľudí je viac – lenže aké peniaze exekúciou dostanete z firmy bez peňazí? A aký tlak dosiahnete, keď sa ostatní rozhodnú mlčať?" napísal najprv bloger Samo Marec.

Potom sa ozval Martin Petro, ktorý napísal dve knihy pre vydavateľstvo. Na blogu popísal, ako sa strastiplnou cestou cez právnikov a exekútorov dostal k svojim peniazom. Napísal aj, že knižné podnikanie Evity Urbaníkovej stojí na dvoch firmách. Prvou je Evitapress, druhou Evitastore. Kým prvá podpisovala zmluvu s autormi, druhá sa venovala distribúcii kníh a inkasovala peniaze z predaných kníh od kníhkupectiev.

Začali sa ozývať ďalší autori - napríklad Blanka Svobodová, ktorá sa pre SME sťažovala na komunikáciu s Urbaníkovú s tým, že k honorárom sa dostala až po vyhrážaní sa súdom. "Je mi jasné, že keby som nebola chránená agentúrou, ktorá má svojich právnikov, svoj honorár by som vôbec nedostala."

"Sú nás desiatky autorov, čo písali pre toto vydavateľstvo, s navlas rovnakou skúsenosťou," napísala na facebooku spisovateľka Eva Bacigalová.

Urbaníková: Dôrazne sa ohradzujem

Urbaníková dnes zverejnila reakciu. „Dôrazne sa ohradzujem voči tvrdeniam niektorých médií a autorov niektorých blogov, ktoré ma obviňujú z finančných podvodov. Sú to absurdné a zlomyseľné tvrdenia ľudí, ktorým nerozumiem. Finančný podvod je cielená a premyslená činnosť, kedy chcete niekomu úmyselne spôsobiť škodu. Nikdy som sa ničoho takéhoto nedopustila a som šokovaná z toho, že niekto niečo také dokáže napísať do titulku článku," napísala Urbaníková na facebooku. Reagovala pravdepodobne na titulok SME: Vydavateľku Evu Urbaníkovú podozrievajú z finančných podvodov. Obvinenia sa množia.

Priznala, že má problém s vyplácaním záväzkov, čo v rozhovore pre Denník N nepovedala. „Moje vydavateľstvo narazilo v roku 2011 na neseriózneho partnera, ktorý mne aj iným vydavateľom spôsobil veľmi vážny finančný problém, a ten sa následne preniesol do mojej dočasnej platobnej neschopnosti. Tá, spolu s niekoľkými zlými rozhodnutiami, mala bohužiaľ dopad aj na moju schopnosť platiť včas dohodnuté honoráre. Tie sme ale postupne vyplatili a ako som povedala v rozhovore pre denník N, autorom nie sme dlžní peniaze," napísala Urbaníková.

„Svoje záväzky, ktoré sa takto nakopili, postupne splácam a mojím cieľom je, samozrejme, ich splatiť všetky a do posledného centu. Tak som to vždy s veriteľmi komunikovala a tak to aj robím," dodala.

Vydavateľstvo Hospodárskych novín chce Evite pomôcť

Do prípadu sa zapojilo aj vydavateľstvo Mafra Slovakia, ktoré vydáva časopis Evita, ktorého je Urbaníková hlavnou tvárou.

„Ak má niekto nevyplatené pohľadávky voči vydavateľstvu Evitapress, nech sa obráti na firmu MAFRA Slovakia, budeme o nich diskutovať," povedal podľa Denníka N šéf vydavateľstva MAFRA Vladimír Mužík.