Print this page

Azerbajdžan zakázal kritické médiá, vrátane Rádia Sloboda Reprofoto youtube Euromaidan

Súd v Baku vo štvrtok schválil rozhodnutie azerbajdžanských úradov, ktoré nariadili zablokovať internetové stránky médií kritických voči režimu prezidenta Ilhama Alijeva.

Opatrenie sa týka aj Rádia Slobodná Európa / Rádia Sloboda (RFE/RL) a miestnej pobočky tejto stanice, ktorú financuje Kongres Spojených štátov, a tiež internetových televízií Saat TV, Turan TV a Meidan TV.

Azerbajdžanskej ministerstvo spojov odôvodnilo zablokovanie internetových stránok tým, že predstavujú "ohrozenie zákonných záujmov štátu a spoločnosti" v tejto postsovietskej republike.

Právni zástupcovia príslušných médií dali najavo, že proti verdiktu, ktorý kritizovali ako neodôvodnený a nezákonný, sa odvolajú. "Toto rozhodnutie porušuje medzinárodné právo," povedal agentúre AFP advokát Samed Ragimov. Žiadne z dotknutých médií podľa neho neporušovalo azerbajdžanskej zákony, ani neškodilo verejným záujmom.

Riaditeľ stanice Turan TV Ganimu Zahid už skôr označil problémy s úradmi a súdmi za snahu o potlačenie slobody slova.

Medzinárodne mimovládne organizácie často kritizujú Azerbajdžan za prenasledovanie kritikov režimu a ochrancov ľudských práv, čo prezident Alijev popiera.

Päťdesiatpäťročný Ilham Alijev sa stal prezidentom v roku 2003 po svojom otcovi Gejdarovi, ktorý v minulosti patril ku komunistickým špičkám rozpadnutého Sovietskeho zväzu a republike de facto vládol ako prvý tajomník od roku 1969 a ako prezident od roku 1993.