Le Penová odmietla niektoré médiá, denník Libération reaguje bojkotom

Le Penová odmietla niektoré médiá, denník Libération reaguje bojkotom Reprofoto: FB M. Le Pen

Desiatke francúzskych médií, medzi ktorými figuruje aj Charlie Hebdo či francúzska odnož Buzzfeed, zamietlo tlačové oddelenie Marine Le Penovej akreditáciu na povolebný večer Národného frontu.

 

 

Ľavicový denník Libération zareagoval vyhlásením, že jeho redaktori sa v rámci "solidarity s kolegami" akcie v podniku Chalet du Lac u Vicenneského lesíka nezúčastnia.

Libération uviedol, že tím nacionalisticke kandidátky akreditácie zamietol kvôli "nedostatku miesta", čo označil za "podivnú zámienku". "Tieto nedemokratická opatrenia, ktoré sú v rozpore so slobodou prejavu, musia skončiť, rovnako ako zastrašovanie novinárov počas mítingov," napísal Libération.

Francúzsky denník tiež zmienil predvolebné stretnutie 1. mája vo Villepinte na severovýchode Paríža, kde vraj novinárom nebolo umožnené vykonávať rozhovory s radikálnejšími členmi Národného frontu. Podľa serveru huffingtonpost.fr museli počas mítingu novinári zotrvať v určených zónach v zadnej časti sály ďaleko od hlavného diania a na dodržiavanie tohto obmedzenia dohliadali bezpečnostní pracovníci.

"Tieto postupy, ktoré Le HuffPost pozoroval aj na iných podujatiach Národného frontu, sú typické pre extrémnu pravicu. Pri všetkých politických zhromaždeniach sú vymedzené zóny, do ktorých majú médiá vstup zakázaný, ale poriadková služba Marine Le Penovej obmedzuje pohyb novinárov najviac," napísal francúzsky web.