Filozofická fakulta UK posiela verejný odkaz konšpirátorským Hlavným správam

Filozofická fakulta UK posiela verejný odkaz konšpirátorským Hlavným správam Foto: FF UK

Filozofická fakulta UK v Bratislave sa na facebooku postavila za svojich študentov zoskupených v projekte TrueFighters, ktorí svojským spôsobom bojujú proti mýtom, dezinformáciám, netolerancii a nenávisti.

 

 

Zoskupenie TrueFighters vystupuje nezvyčajne, prezlečené za štvoricu zvierat Slona, Žraloka, Holuba a Zebru. Na facebooku upozorňujú pomocou vtipu na hoaxy, organizujú aj verejné akcie – napríklad sa vybrali vo svojom zvieracom prezlečení hliadkovať do vlaku Kysák – Poprad, aby upozornili na nečinnosť polície, ktorá toleruje hliadky Kotlebovcov.

Foto: FB TrueFighters

Minul rok v novembri si deň boja proti fašizmu a antisemitizmu pripomenuli tak, že prelepili pamätnú tabuľu na rodnom dome Jozefa Tisa v Bytči nápisom: "V tomto dome sa narodil Jozef Tiso, prezident fašistického slovakštátu bol soluzodpovedný za vraždu 70 tisíc spoluobčanov deportovaných do koncentračných táborov."

Práve posledná spomínaná akcia pobúrila web Hlavnésprávy.sk, ktorý nemá problém zverjňovať dezinformácie, hoaxy a je hlasnou trúbou Kotlebovcov.

V článku Skupina TrueFighters: páchanie trestnej činnosti študentmi Univerzity Komenského s podporou jej profesorov? kritizujú zoskupenie aj školu. Nepáči sa im, že aktivity skupiny zdieľa a podporuje škola na svojom facebooku: „Teší sa "skrytej" podpore niektorých členov akademickej obce, keďže prodekan FF UK po poškodení pamätnej tabule trestný čin neodsúdil a aj naďalej na sociálnom profile fakulty zdieľal činnosť skupiny TrueFihgters," píšu HS.

„Vzhľadom na uvedené sa teda natískajú viaceré otázky: Ktorá zahraničná organizácia stoji v pozadí projektu TrueFighters, ktorý koordinuje zamestnankyňa UK? Kto koncipoval program činnosti TrueFighters? Odkiaľ plynie tok financií na činnosť skupiny?," pýtajú sa Hlavnésprávy.sk v článku, pod ktorý sa nikto nepodpísal.

Filozofická fakulta sa v reakcii na tento článok otvorene postavila za zoskupenie TrueFighters s fotkou, na ktorej je zavesený preškrtnutý hákový kríž. "Mimoriadne nás teší, že ich aktivita vyvoláva hysterické reakcie anonymných prispievateľov "alternatívnych" propagandistických webov, ktorí sa cítia byť oslovení. Aj to patrí k spoločenskej misii filozofickej fakulty, teda fakulty z oblasti spoločenských a humanitných vied. Poslaním Univerzity Komenského je aj šírenie myšlienok demokracie a humanizmu. Toho sa budeme aj naďalej držať," píše na facebooku fakulta.