Bývalý novinár Babišových novín napísal knihu Z Bureše Babišem

Bývalý novinár Babišových novín napísal knihu Z Bureše Babišem Foto: Archív T. L.

Prečo je okolo Andreja Babiša toľko ľudí z bývalých tajných služieb? Kto mu požičal peniaze na vznik Agrofertu? Kto sú jeho tichí spoločníci? Ako to vyzeralo v redakciách médií, ktoré kúpil? 

 

 

Odpovede sľubuje ďalšie kniha o Andrejovi Babišovi od novinára.

Zakladateľ webu Biztweet a bývalý redaktor Hospodárskych novín a českých idnes.cz Tomáš Lemešani dva roky pripravoval knihu s názvom Z Bureše Babišem, ktorá v týchto dňoch vyšla v elektronickej podobe a o mesiac by mala vyjsť aj v tlačenej podobe. Píše tak o majiteľovi médií, ktoré Babiš kúpil.

„V biznisovom a politickom impériu šéfa hnutia ANO operujú vysokí predstavitelia socialistických tajných služieb. Peniaze mal dávno predtým, než vznikol Agrofert a jeho fungovanie v politike začalo už v dávnej minulosti" píše Lemešáni.

Na približne dvesto stranách popisuje históriu podnikania Babiša od jeho detstva až po súčasné plány a ťažkosti. "Publikácia sa nevyhla ani ošemetným bodom jeho kariéry. Špeciálnu pozornosť som venoval napríklad skúmaniu pôvodu kapitálu veľkopodnikateľa, či tomu, akí ľudia mu pomohli pretĺcť sa cez divoký biznis deväťdesiatych rokov," hovorí Lemešani.

Hoci kniha vychádza tesne pred českými voľbami so snemovne, autor odmieta, že by išlo o účel. "O podporu knihy som sa neúspešne pokúšal viac ako dva roky. Zafinancovať aspoň nevyhnutnú časť a pár týždňov realizácie sa mi podarilo vďaka crowdfundingovej kampani," hovorí Lemešani, ktorý v minulosti napísal knihu Dôvod.

Nejde o prvú knihu o jednom z najmocnejších Slovákov. V roku 2002 vyšla kniha novinára Dušana Valka Počestný Andrej Babiš a v roku 2014 kniha českého novinára Tomáša Perglera Babiš - Příběh oligarchy

Z Bureše Babišem sa podľa slov autora zamerala na body kariéry, ktoré doterajšie knihy nepopísali. Vo väčšej miere sa venuje napríklad vzťahom s politikmi, slovenskými reáliami a tomu, prečo sa Babiš prezentuje ako vyhnanec, či tomu, ako zasahuje do československého mediálneho diania.

Na otázky Omédiách.com odpovedá autor Tomáš Lemešani:

Lemešani bol v rokoch 2012-2014 redaktorom Hospodárskych novín a do apríla minulého roka prispieval ako externý redaktor do iDnes.cz. Foto: Archív T.L.

Andrej Babiš vie o tom, že o ňom píšete? Oslovili ste ho?

Pána Babiša som opakovane oslovoval aj s výzvou k priamemu rozhovoru, či konfrontácii s publikáciou. Pán Hanzelka (hovorca Agrofertu) opakovane odmietol rozhovor. Priamy kontakt na pána Babiša nemám. O publikácii však veľmi pravdepodobne vie. Z doterajších skúseností mám z prvej ruky, že nevníma akýkoľvek záujem o jeho minulosť pozitívne a zvykne byť v reakciách veľmi tvrdý, dokonca zadáva ľuďom okolo seba pokyny ako a či komunikovať.

Ako reaguje na knihu?

Zatiaľ nereaguje. Je však doslova len pár hodín, čo je ponúknutá verejnosti. Verím, že pochopí neúčelovosť. Publikácia mala skúmať prerod Petrimexu na Agrofert a jej myšlienka vznikla dávno. Iste vie, že si na získavaní korektných informácií dávam záležať. Nevenujem sa ani jeho politickej kariére, pokiaľ sa netýkala spoločnosti, ktorú vlastní.

Čo nové prináša Vaša kniha?

Takto čerstvo po jej zhotovení je ťažké odpovedať jasne. Oproti predošlým publikáciám - boli dve, jedna veľmi stručná, druhá sa venovala informáciám publikovaným v jednom týždenníku - je iste hlavným benefitom to, že som sa vrátil vo veľkej miere k slovenským reáliám. Na tie Andrej Babiš pri mediálnej prezentácii zrejme zámerne zabúda. Okrem toho som poukázal na nebývalú frekventovanosť ľudí z bývalých tajných služieb v jeho okolí. A po istom čase som sa odvážil popísať osobnú skúsenosť, ako exzamestnanca jeho dvoch médií*. Snáď je však toho viac, rozsah hovorí sám za seba.

Kto bude vydavateľom tlačenej podoby?

Moja spoločnosť - Independent Media Publishing. Ak to niekto nepozná, prevádzkujem portál Biztweet. Už pár rokov a bez akéhokoľvek partnera. Venujeme sa transparentnosti, biznisu, politike a hlavne témam, ktoré inde inzertný tlak nepustí.