Print this page

Poľská vláda chce obmedziť zahraničné vlastníctvo médií Foto: TVN24

Poľská vláda chystá zákon, ktorý má podľa jej odporcov sťažiť prácu kritickým médiám.

Napísal to dnes denník Gazeta Wyborcza (GW), podľa ktorého návrh počíta okrem iného s "polonizáciou" médií, čiže obmedzením podielov zahraničných vlastníkov.

Ministerstvo kultúry podľa denníka pripravuje návrh normy, ktorý počíta s tým, že poľské televízie, vydavateľstvá a mediálne domy budú musieť mať väčšinových poľských vlastníkov. Zahraniční majitelia budú môcť v mediálnych spoločnostiach kontrolovať maximálne 20 percent. Návrh by mal byť predložený zákonodarcom v septembri.

V prípade jeho schválenia môže byť hlavnou obeťou televízia TVN, ktorá je vo väčšinovom vlastníctve americkej mediálnej spoločnosti Scripps Networks Interactive. Jej spravodajský kanál TVN24 je dlhodobo veľmi kritický k vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS), ktorej predseda Jaroslaw Kaczyński sa o ňom už mnohokrát vyjadril veľmi nelichotivo a vláda údajne v minulosti rokovala aj o jeho odkúpení.

Práve Kaczyński sa nedávno kriticky zmienil o tom, že médiá negatívne informujú o poľských záujmoch a uprednostňujú záujmy svojich vlastníkov, čo by vraj silnejšie zastúpenie poľských majiteľov mohlo vyriešiť. Šéf konzervatívnej PiS vyhlásil, že vedľa kontroverznej reformy poľského súdnictva je "dekoncentrácia" vlastníctva poľských médií hlavnou úlohou súčasnej vlády.

Podľa liberálneho denníka môže mať Varšava kvôli novému zákonu problém v Bruseli, lebo únijné pravidlá chránia záujmy európskych vlastníkov. Medzi nimi v prípade poľských médií, najmä nemeckých spoločností, ktoré vlastnia napríklad niekoľko regionálnych časopisov.

Len nedávno organizácia OBSE vyzvala poľský kabinet ku "zdržanlivosti" v reakcii na knihu investigatívneho reportéra GW Tomasza Pionteka Maczierewicz a jeho tajomstvo. V knihe novinár obviňuje ministra obrany Antonia Maczierewicza z dlhodobých kontaktov s ruskou mafiou a vojenskou spravodajskou službou. Ministerstvo podalo na novinára trestné oznámenie, na základe ktorého môže byť za "hrozby verejnému činiteľovi" odsúdený až na tri roky väzenia.