Vydavateľ Nového Času dosiahol dočasný zákaz portálu VČAS, ten sa zatiaľ premenuje

Vydavateľ Nového Času dosiahol dočasný zákaz portálu VČAS, ten sa zatiaľ premenuje Foto: vcas.sk

Na súde sa rieši spor dvoch bulvárnych médií.

 


V polovici mája na trhu pribudol nový online denník VCAS.sk s podtitulom „Slovenský denník". Vydavateľom je spoločnosť K&M Media House.
Vydavateľstvu Nového Času Ringier Axel Springer Slovakia (RAS), ktorá má doménu cas.sk, sa nepozdával názov domény vcas.sk a jej vzhľad a tak sa obrátil na súd. 

 

Okresný súd v Banskej Bystrici v týchto dňoch vydavateľovi webu vcas.sk neodkladným opatrením zakázal používať - doménu www.vcas.sk a označovať denník slovom VČAS a rovnako VCAS bez mäkčeňa. Zakázal aj prelinkovať doménu, predať ju a inak s ňou nakladať.

Podľa šéfredaktora a zakladateľa vcas.sk Štefana Šperku za žalobou je snaha zakázať nový internetový portál včas.sk z konkurenčných dôvodov. „Zrejme očakáva, že sa vystrašíme a cúvneme. To však nespravíme! Sme rozhodnutí bojovať. Nielen za nás, ale za slobodu slova a prejavu na Slovensku. Právo na informovanie nesmú mať len veľké nadnárodné vydavateľstvá, oligarchovia a všemocné finančné skupiny," povedal Šperka.

Do konečného verdiktu súdu bude nový online denník používať názov Slovenský denník, ktorý bol podtitulom názvu a vychádza na adrese www.slovenskydennik.sk.

„Keďže po prvom predbežnom rozhodnutí súdu, prišlo k prevodu domény na iný právny subjekt, museli sme pristúpiť k ďalšiemu kroku. Sme spokojní, pretože po Okresnom súde Bratislava I potvrdil naše argumenty aj Okresný súd Banská Bystrica. Dva nezávislé súdy tak uznali žiadosť o ochranu našej značky, ktorú na slovenskom mediálnom trhu budujeme už 26 rokov," povedal Peter Porubský z RAS.

"Proti tomuto rozhodnutiu súdu sa odvolávame," povedal Šperka.

„Konkurenciu na mediálnom trhu vítame, pretože nám pomáha sa neustále zlepšovať. Sme však presvedčení, že by mala svojich čitateľov a návštevníkov osloviť vlastným obsahom a vlastnou značkou, nie zneužitím inej," povedal Porubský z RAS.

Ringier tvrdí, že môže prichádzať k zámene jeho domény cas.sk a domény vcas.sk.

„Podľa slovníka slovenského jazyka sú však slová ČAS a VČAS významovo rozdielne. Ringieru sa nepáči, že naše logo je rovnako na červenom podklade ako to ich. Čo na tom, že je v úplne inom odtieni, čo na tom, že červené logo s bielym písmom je úplne bežnou praxou pri tomto druhu webov na celom svete. Stačí sa pozrieť napríklad na logá rakúskeho Neue Krone Zeitung, nemeckého Bildu, či anglického The Sun. Nie je to teda žiaden vynález denníka Nový Čas, alebo jeho vydavateľa," hovorí Šperka. Jeho redakcia zavesila na svoju facebookovú stránku logá s červeným podkadom.