Tom Nicholson sa rozhodol odísť zo Slovenska

Tom Nicholson sa rozhodol odísť zo Slovenska Reprofoto Aktuality.sk

Známy investigatívny novinár Tom Nicholson sa po 25 rokoch života na Slovensku rozhodol vrátiť do Kanady. 

O svojom odchode informoval v rozhovore pre aktuality.sk.
Má na to viacero dôvodov. „Jeden z nich je, že som už unavený stále žiť v nejakom kŕči. Vždy tu bol nejaký policajný výsluch, alebo som bol predvolaný pred súd," povedal Nicholson v rozhovore s novinárom Marekom Vagovičom v relácii Na rovinu.

Pri jeho rozhodnutí ho čiastočne ovplyvnil aj osud Petra Holúbeka, človeka, ktorý nahrával zo svojho bytu rozhovory, ktoré sa stali podstatou kauzy údajného spisu SIS Gorila. Holubek pracoval roky pre kontrarozviedku ako šéf analytikov. „Pre mňa bolo nepochopiteľné, prečo Holúbek po odchode zo SISky nechcel pokračovať tým istým smerom," povedal Nicholson, ktorý sa mu ponúkol, že o tom napíše. „Nebol nikdy bojazlivý človek, no rezignoval. On mi vtedy hovoril, že nechápe, prečo sa tomu stále venujem, veď to nemá zmysel. Teraz tomu trošku rozumiem."

Tom Nicholson má však aj osobné dôvody. „Po 33 rokoch som opäť stretol ženu, s ktorou som sa zoznámil, keď som mal 17 a ona 16. Ja som bol úplne do nej zaľúbený, potom ona zmizla, 33 rokov som ju nevedel nájsť," povedal Nicholson.
Teraz ju našiel vďaka detskej knihe, ktorú napísala. "Tam bol email, tak som jej napísal, šiel som za ňou a ideme sa brať," dodal.

Tom Nicholson* bol niekoľko rokov šéfredaktorom magazínu Slovak Spectator, ktorý vychádza v anglickom jazyku, písal aj pre Trend a hlavne pre denník SME, kde pracoval doposiaľ. O kauze Gorila napísal knihu.

V spolupráci so SME chce aj po odchode zo Slovenska pokračovať.
„Na Slovensku som žil dlhšie, ako v Kanade. Ja som Slovák, nie Kanaďan."
V Kanade bude opatrovateľom postihnutých ľudí. „Je to veľká zmena. Ja hovorím, ak Holúbek vie robiť v lesníctve, potom ako bol SISkár, tak ja viem robiť opatrovateľa potom, ako som bol novinár. Je to na očistenie hlavy a je tam rovnako veľa hovien, s prepáčením, podobne ako v novinárčine."

*Autorka článku v minulosti pracovala s Nicholsonom v denníku SME a vo vydavateľstve Trend.

Aj o svojom súkromí hovoril Nicholson v relácii webu Aktuality.sk Na rovinu :