Aktuálne.sk, HN a Pravda Kotlebovi priestor neposkytnú

Aktuálne.sk, HN a Pravda Kotlebovi priestor neposkytnú

Do druhého kola volieb do VÚC postúpil v Banskobystrickej župe pravicový extrémista Marián Kotleba. Viaceré médiá sa rozhodli mu neposkytnúť priestor.

 

 

Web Omédiách.com oslovil všetkých šéfov spravodajstva mienkotvorných médií a televízií s otázkou, či poskytnú priestor Mariánovi Kotlebovi pri informovaní pred druhým kolom volieb do VÚC.

Tu sú ich odpovede.
Denník Pravda: „Nie. Denník Pravda extrémistom priestor na prezentáciu ich názorov neposkytoval a ani neposkytne," povedala Nora Slišková šéfredaktorka Pravdy.

Hospodárske noviny: „Nepoznám dôvod, prečo by sme mali dávať priestor kandidátovi, ktorého angažmán vo verejnom živote spochybňuje to, na čom chcela táto krajina po novembri 1989 stáť: na rešpektovaní ľudských práv a parlamentnej, zastupiteľskej demokracii. Aj preto neposkytneme p. Kotlebovi priestor na prezentáciu jeho názorov a nebudeme ho legitimizovať ako kandidáta vo férovej súťaži štandardných politických subjektov a programov. Naopak, zosumarizujeme jeho politický životopis ako memento pre všetkých ďalších a potenciálnych voličov. Aby sme upozornili na to, že odpoveďou na znechutenie z tých istých štandardných strán a politikov, nie sú žiadni extrémisti, ale iné, resp. zmenené štandardné strany a politici. Postup Mariána Kotlebu do druhého kola volieb županov v Banskobystrickom kraji má byť výstrahou pre súčasnú politické elitu, ale nie inšpiráciou pre ďalších extrémistov," napísal šéfredaktor Hospodárskych novín Peter Vavro.

Denník SME urobil s Kotlebom po voľbách rozhovor. „V tomto momente už nie je možné tváriť sa, že Kotleba tu neexistuje. A to aj napriek tomu, že v slušnej spoločnosti, napríklad v týchto novinách, ľudia ako on za normálnych okolností nemajú miesto. Také však už nepanujú. Nemaľujme si to na ružovo," napísal po prvom kole volieb šéfredaktor SME Matúš Kostolný. "Do župných volieb sme to nerobili, v tomto momente voliči reálne rozhodli, že postúpil do druhého kola," povedal Kostolný, ktorý je však proti tomu, aby dostal priestor na prezentovanie svojich myšlienok, ako to bolo napríklad v diskusii na TA3. "Médiá musia vysvetľovať čitateľom, čo sa stalo, prečo vyhral. V SME však nedostane priestor na jednostranné prezentovanie názorov. Musíme si dávať pozor, aby sme mu nedávali priestor na šírenie extrémizmu a nenávisti, kde by hovoril veci, ktoré sú na hrane a niekedy aj za zákonom."

Redakcia Aktuálne.sk vydala vyhlásenie s názvom: Aktuálne.sk nedáva priestor extrémizmu: "Človek, ktorý sa dostal do druhého kola súboja o župana, chce Slovensko, ktoré by možno nebolo pre všetkých. Počas Krištáľovej noci presne z 9. na 10. novembra sa pred 75 rokmi odohralo niečo, čo zmenilo navždy Nemecko i Európu. Opakovanie by bolo zničujúce.  Napriek tomu, že redakcia Aktuálne.sk si váži a ctí spravodajské hodnoty a novinársku etiku, myslíme si, že zamedzenie šírenia neznášanlivosti a názorov, hlásajúcich návrat k stavovskému systému vojnového Slovenského štátu, je dôležitejšie.

Redakcia Aktuálne.sk sa rozhodla, že až do ukončenia 2. kola volieb do VÚC nebude zverejňovať žiadne výstupy z kampane druhého z postupujúcich, ani ho nebude oslovovať k žiadnym témam. Pri informovaní o kampani v Banskobystrickej župe sa preto obmedzíme iba na spravodajské výstupy." Pod vyhlásením je podpísaný šéfredaktor, jeho zástupca aj redaktori.

Odporúčame aj: Kotlebova kampaň v normálnych médiách nemá miesto

TA3 pozvala Kotlebu do diskusnej relácie už pred voľbami. Pravdepodobne ho pozve aj teraz. Na otázku Omédiách.com odpovedala nejednoznačne: "Televízia TA3 sa už aktívne pripravuje na vysielanie druhého kola volieb do VÚC. Pokiaľ ide o pozývanie postupujúcich kandidátov do druhého kola volieb, televízia TA3 sa bude v tomto smere riadiť ustanovenia príslušného zákona, ktorý rieši televízne vysielanie."

RTVS pripravila duely aj s Kotlebom. "Mariánovi Kotlebovi môže byť zo strany RTVS ponúknutý priestor, pretože postúpil do 2. kola volieb do VÚC. Keďže však zodpovedáme za obsah a dosah vysielania, našou povinnosťou je zabezpečiť, aby tento priestor využil tak, aby nedošlo k porušeniu nielen pravidiel samotného formátu diskusnej relácie, ale najmä zákonov Slovenskej republiky," povedal pre Omédiách.com riaditeľ RTVS Václav Mika.

„Tento špeciálny spravodajský formát venovaný 2. kolu volieb do VÚC je postavený na princípe, aby všetci kandidáti, ktorí do 2. kola na základe voličských preferencií postúpili, mali šancu prezentovať verejnosti svoj program," dodal Mika.

Šéfredaktori spravodajstva JOJ, Nového Času a Plus Jeden Deň sa nevyjadrili.