Hackerský útok na sme.sk pokračuje aj deň po voľbách

Hackerský útok na sme.sk pokračuje aj deň po voľbách

Stránka denníka SME Sme.sk počas volebnej noci mala rozsiahle výpadky. Zástupca šéfredaktora hovorí o hackerskom útoku. Útok pokračuje aj v nedeľu.

 

 Aktualizácia: Zo zahraničia sa na webové stránky SME nedostanete, informovala redakcia sme.sk  v nedeľu popoludní. Kyberútok odštartoval v sobotu o desiatej hodine večer, v okamihu, keď sa zavreli volebné miestnosti. "DoS/DDoS útokov býva SME častým cieľom. Tento raz však útočník využil sofistikovanejšiu metódu a útok tohto typu na SME.sk dosiaľ nebol. Zároveň ide o útok s rekordnou veľkosťou. Prvá fáza útoku pritom odštartovala v sobotu večer, po technickom zásahu však zhruba po dvoch hodinách útočník svoj kyberútok štvornásobne zväčšil," oznámil v nedeľu popoludní denník Sme.sk.

Pôvodný článok:

Zástupca šéfredaktora denníka SME Konštantín Čikovský pre Omédiách.com povedal, že útok zaznamenali v sobotu presne o 22 hodine. To znamená v čase, keď boli uzavreté volebné miestnosti a sme.sk malo spustené online spravodajstvo z volebných centrál a malo v pláne prinášať priebežné výsledky volieb. "Bolo to presne o 22 hodine. Takmer isto šlo o DDoS útok. Linky, ktoré idú z Petitpressu von cez Telekom boli zahltené. O hodinu a pol urobil Telekom opatrenia, ktoré nám umožnili spustiť prevádzku aspoň v obmedzenej forme," povedal Čikovský. "Ospravedlňujeme sa čitateľom a blahoželáme Andrejovi Kiskovi," dodal.

Požiadavky na server smerovali z celého sveta, z Európy najmä z Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Rumunska.

Pred polnocou bol web čiastočne opäť dostupný. Výpadky pokračovali.

Hackerský útok oznámila krátko pred voľbami aj strana Smer na stránku Roberta Fica Fico2014.sk. Viac: Vyhlásenie strany Smer

Pracovník Websupportu, ktorý spravuje stránku Fico2014.sk, na sociálnej sieti oznámil, že Websupport hackerský útok nezaznamenal.