Ak príde do SME Penta, viac ako 60 ľudí z redakcie chce odísť

Ak príde do SME Penta, viac ako 60 ľudí z redakcie chce odísť

Vedenie redakcie a veľká časť redakcie SME poslalo nemeckému spolumajiteľovi vyhlásenie, podľa ktorého, ak sa SME dostane do rúk Penty (cez agentúru SITA) tak nechcú pre SME pracovať.

 


„Myslíme si, že s Pentou sa nedajú robiť slobodné noviny. Preto sme sa rozhodli, že v novinách, ktorých spolumajiteľom Penta nemôžeme pracovať a budeme musieť odísť," napísal šéfredaktor novín Matúš Kostolný, karikaturista Shooty, komentátor Peter Schutz, redaktor Karol Sudor, štyria zástupcovia šéfredaktora a 57* ďalších členov redakcie. Väčšina redakcie SME a vedenie redakcie dnes na titulke webu sme.sk zverejnili spoločné vyhlásenie s názvom Redaktori SME: Nedáme sa opentať, v ktorom zverejnili aj znenie listu, ktorý redaktori posielali nemeckému majiteľovi. 

"Stále verím, že sa skupina Penta sa nestane spoluvydávateľom denníka SME," povedal šéfredaktor Kostolný, podľa ktorého je rozhodnutie na nemeckých akcionároch a očakáva, že výsledok bude známy začiatkom budúceho týždňa.

"Vedenie denníka SME a väčšina redakcie informovala nemeckú mediálnu spoločnosť Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft, že nemieni pracovať v tomto denníku, ak do vydavateľstva Petit Press vstúpi cez agentúru SITA investičná skupina Penta. To vo chvíli, keď sa ešte neskončili rokovania," píše sa vo vyhlásení.

 Práve v týchto dňoch má nemecký spolumajiteľ oznámiť, kto získa nemecký podiel v Petit Presse - či skupina okolo Petra Vajdu, ktorá vlastní polovicu vydavateľstva, alebo SITA s Pentou.

Vedenie Penty prichádza do 7Plus                Reprofoto RTVS

9. októbra 2014 totiž uplynula lehota, počas ktorej mohol druhý akcionár Petit Press, spoločnosť PSIS (Peter Vajda a spol.), uplatniť svoje predkupné právo a rozhodnúť sa, či odkúpi 50-percentný podiel od nemeckého vlastníka a stane sa tak majiteľom 100% vydavateľstva.
Redakcia SME netají nespokojnosť s tým, že kontrolu nad redakciou by mohla mať Penta - či už cez otvorenú kritiku v komentároch, vyhláseniach šéfredaktora, ale aj symbolicky cez profilové fotografie na Facebooku.

Odporúčame aj: Penta a SITA sľubujú smečkárom slobodu. SME zverejnilo video s gorilou

Záujem o nemecký podiel prejavila agentúra SITA, ktorá zastupuje záujmy finančnej skupiny Penta. Jaroslav Haščák, spolumajiteľ Penty to potvrdil v rozhovore pre Toma Nicholsona. „Špecifické podmienky tejto ponuky nemôžem rozoberať, pretože SITA má dohodu o dôvernosti s nemeckou stranou. Ale vo všeobecnosti môžem povedať, že vždy platíme viac ako je férová hodnota takýchto položiek – nie sme na trhu sami, je tu veľa konkurencie a aj očakávania predávajúcich týkajúce sa predajnej sumy sú tiež dosť vysoké," povedal Haščák.

Odporúčame aj: Penta chce ovládať médiá. Má to háčik

Penta vydala v stredu vyhlásenie, kde naznačila, že by sa vedela uspokojiť aj s menším podielom ako 50 percent.

Penta sa rozhodla podnikať v médiách na Slovensku, v Čechách a Poľsku. Vo veľmi krátkom čase sa jej podarilo získať kontrolu nad viacerými dôležitými mediálnymi domami a podľa informácií Omédiách.com má viacero ďalších akvizícií rozrokovaných. Záujem prejavila údajne aj o Markízu, zoznam.sk, ale aj o TA3, či o distribúciu.

*redakcia SME dodatočne zoznam upravila odchádza spolu nie 67 ale 65 ľudí.