Denník SME má dvoch dočasných šéfov

Denník SME má dvoch dočasných šéfov J. Javorský Foto: SME

Po tom, ako sa Matúš Kostolný vzdal funkcie šéfredaktora SME, dočasne povedie redakciu Juraj Javorský a Konštantín Čikovský, ale len do konca októbra.

 

 

Javorský má na starosti print SME, Čikovský web. Obaja sú medzi redaktormi, ktorí sú rozhodnutí z redakcie odísť. Ako povedal šéf Petit Pressu Alexej Fulmek pre Omédiách.com, zatiaľ nie je rozhodnuté, kto bude viesť noviny po ich odchode.

"V prípode akútnej Fulmekovej potreby, tak tu niekto z nás dvoch ešte niekoľko dní, najviac týždňov ostane. Počkáme do vyriešenia situácie," povedal Javorský.

K. Čikovský Foto: SMEJavorský bol od roku 2000 šéfom ekonomického oddelenie denníka, aktuálne je zástupcom šéfredaktora, zodpovedný najmä za magazínový obsah. Medzitým pracoval pre Trend.

Čikovský pôsobil v minulosti v Trende. Od marca 2007 je v SME zástupcom šéfredaktora. Zodpovedá za online publikovanie, ekonomické spravodajstvo a komentuje.

Takmer 70 ľudí z redakcie avizovali, že v prípade, ak do vydavateľstva vstúpi Penta, dajú výpoveď. Včera a dnes veľká časť z nich výpovede dali. Bývalý šéfredaktor Matúš Kostolný a štyria jeho zástupcovia pripravujú nový denník, akú bude mať podobu, zatiaľ nie je známe.

Reálne akcie nemeckého vlastníka neprešli na nového majiteľa - dcérsku spoločnosť SITA, ktorej finančným partnerom je Penta. Čaká sa aj na schválenie transakcie od Protimonopolného úradu.

Alexej Fulmek výpovede považuje za predčasné rozhodnutie, no zároveň hovorí, že ak by mal 26 rokov, urobil by to isté. Zároveň „musím povedať, že Penta v tejto chvíli nie je akcionárom spoločnosti Petit Press a že tým druhým akcionárom je stále PSIS, tá istá spoločnosť, ktorá stála pri zrode SME. Preto považujem rozhodnutie vedenia odísť za predčasné. Mali by sme v tejto chvíli držať spolu, je to najťažšia kríza, ktorá doľahla na denník za posledných 22 rokov, oveľa ťažšia ako tá po roku 2008 a porovnateľná s rokmi 1992 a 1993. Stále sa snažíme vzťahy usporiadať tak, aby sme dokázali garantovať nezávislosť novín, ako to bolo doteraz," napísal v svojom komentári v dnešnom vydaní SME.

Stále prebiehajú rokovania PSIS s Pentou o usporiadaní budúcich vzťahov a jej ústupe do minority. Podľa Fulmeka PSIS podniká všetky právne kroky, ktorých dôsledkom by malo byť napravenie stavu a uplatnenie si predkupného práva na podiel nemeckého akcionára.

Podľa vyhlásenia vedenia redakcie a vydavateľstva v prípade, že sa to podarí, vedenie vo funkciách ostane.

Významná časť redakcie dáva výpoveď k 31. októbru, ich výpovedná lehota uplynie 31. decembra. Ak Penta ustúpi do minority, časť redakcie prehodnotí svoj postoj a zváži svoje zotrvanie v redakcii. Menšia časť redakcie odchádza dohodou na svoju žiadosť už k 31. októbru.

„Považujem vstup Penty za ukončenie etapy týchto novín. Penta opakovane prejavila, že jej ponímanie slobody slova a nezávislosti žurnalistiky je iné, ako ponímanie moje a tejto redakcie, ktorú som viedol," povedal Kostolný.