Hríb: Nie je pravda, že Penta financuje .týždeň

Hríb: Nie je pravda, že Penta financuje .týždeň Foto: JOJ

.týždeň nepovažuje finančné skupiny za zosobnené zlo, ale faktom je, že ostal jediným mienkotvorným tlačeným médiom, na ktoré nemajú finančné skupiny dosah.

 

 

Na tvrdenie Penty, že roky financuje .týždeň a to cez Nadáciu Penty tak aj osobne jeden zo spolumajiteľov finančnej skupiny Jaroslav Haščák reaguje šéfredaktor Štefan Hríb vyhlásením:

Nie je pravda, že Penta .týždeň vlastní priamo alebo nepriamo. A vyhlasujem, že ani nikdy vlastniť nebude.
Je pravda, že Nadácia Penty viackrát podporila naše projekty. Išlo o mediálne projekty venované kvalite verejnej ekonomickej diskusie, prednáškam zahraničných lektorov a školstvu. V minulosti sme v tejto súvislosti oslovili všetky najväčšie slovenské nadácie, niektoré projekty napokon podporila aj Nadácia Penta. Od roku 2009 dodnes ide o sumu zhruba 250 tisíc eur (náš obrat za tie roky je zhruba 7 miliónov eur). V tejto súvislosti pripomínam, že Nadácia Penta podporila v uplynulých rokoch aj mnohé iné kvalitné projekty nespochybniteľných subjektov ako je Človek v ohrození, Konzervatívny inštitút, INESS či UNICEF.

Odporúčame aj: Penta a Haščák sa prihlásili k financovaniu .týždňa

V roku 2013 sme prišli s predplatiteľskou kampaňou. Počas jej trvania sa ozval osobne Jaroslav Haščák, riadne si objednal a zaplatil zauditovaných tisíc kusov, pričom vyslovil želanie, aby sa tieto výtlačky distribuovali na najlepšie stredné školy. Toto želanie sme radi zrealizovali.
Napokon, v roku 2012 sme čerpali krátkodobý úver od Privatbanky, ktorý sme za pol roka riadne splatili.

Odporúčame aj: Nadácia Penty financovala nielen .týždeň ale aj Trend

A ešte pár osobných poznámok.

S Jaroslavom Haščákom som sa počas uplynulých rokov viackrát stretol osobne. Vždy to boli veľmi otvorené rozhovory, v ktorých bolo obom stranám jasné, kde stojíme. Považujem to za veľmi užitočnú výmenu názorov a rád v nej budem pokračovať. Za neprekročiteľnú hranicu sme si na začiatku definovali akékoľvek očakávania Penty smerom k obsahu .týždňa. Konštatujem, že to Jaroslav Haščák bezo zvyšku prijal. Preto sme v diskusii bez problémov pokračovali aj potom, čo dal .týždeň ako prvý priestor Tomovi Nicholsonovi na kľúčový text o Gorile a tiež po dlhoročných kritických článkoch našich investigatívnych redaktorov na adresu Penty. A myslím si, že v otvorenej diskusii budeme pokračovať aj potom, čo .týždeň jasne podporil dnešnú snahu redaktorov SME o nezávislosť a tiež po štvrtkovej kritickej Lampe.

Toto je celá pravda.

Odporúčame aj: Hovorca Penty vysvetľuje ako Nadácia Penty a Haščák podporila .týždeň