Echo 24 - český predchodca Projektu N už ide do stánkov

Echo 24 - český predchodca Projektu N už ide do stánkov echo24.cz

Po príchode Andreja Babiša do vlastníckej štruktúry Lidových novín, viacerí nespokojní novinári z redakcie odišli. Šéfredaktor s niektorými z nich založil spravodajsko-názorový web Echo24. Po niekoľkých mesiacoch prichádzajú aj s tlačeným časopisom.

 

 

Echo24 vzniklo s cieľom byť protiváhou oligarchizovaným českým médiám. Šéfredaktorom a vydavateľom je bývalý šéfredaktor Lidových novín Dalibor Balšínek.

Ten dnes oznámil, že po spravodajskom webe chystá aj tlačený časopis Týždenník Echo, ktorý by sa mal v stánkoch objaviť 7. novembra.

„Svojou povahou pôjde proti všetkým súčasným trendom, predstavám a mýtom panujúcim na českom mediálnom trhu. Týždenník Echo sa nebude prispôsobovať lacnému vkusu a bude iný predovšetkým svojím obsahom a grafickým spracovaním," píše Balšínek.

Redakcia zverejnila aj ukážku:

Týždenník má nadviazať na tradíciu serióznych anglosaských titulov. „Bude kontrapunktom k pestrofarebnej mase na českých trafikách a tí z vás, ktorí už majú jeho digitálne predplatné, vedia, o čom hovorím."

Echo začalo vychádzať v júli na webe a v špeciálnej aplikácii pre iPady. Po šestnástich vydaných číslach získal takmer 2700 predplatiteľov.

Odporúčame aj: Odídenci zo SME budú mať denník Projekt N

„Pokušenie skúsiť aj tlačenú podobu bolo pre nás veľké. Predsa len väčšina z nás začínala v tlačených médiách, ktoré sme mali radi, a kúzlo papiera na nás stále funguje. Zároveň sme si boli vedomí predovšetkým finančných rizík, ktoré z toho pre nás plynú. Sme veľmi malá redakcia, s veľmi obmedzeným rozpočtom. Na prevádzku sme si peniaze požičali a chyby si nemôžeme dovoliť," píše šéfredaktor.

Týždenník Echo bude vychádzať každý piatok za 39 českých korún. Bude mať 56 strán. Každý týždeň v ňom budú dva rozhovory, spracované najdôležitejšie politické alebo spoločenské témy, niekoľko komentárov a analýz. Podstatné miesto bude mať aj reportážna fotografia.