O Projekte N a oligarchoch v médiách píše New York Times

O Projekte N a oligarchoch v médiách píše New York Times Foto: nytimes.com

Odchod novinárov zo Sme, vznik Projektu N a nákupy médií zo strany Penty si všimol americký denník New York Times.

 

 

V článku o tom, ako oligarchovia skupujú médiá vo východnej Európe, si autor všimol príbeh odchádzajúcich redaktorov denníka Sme.

Na Slovensku je to podobné, ako v ďalších krajinách východnej Európy, kde miestni oligarchovia a investičné skupiny – niektoré priamo napojené na politické špičky, získavajú médiá. Čo vyvoláva nielen medzi novinármi obavy z ohrozenia slobody tlače, píše New York Times.

PrtSc nytimes.com

Denník popisuje situáciu aj v Rumunsku, Bulharsku, v Českej republike, kde získal moc nad médiami Andrej Babiš, v Lotyšsku, kde médiá ovládajú dvaja oligarchovia a jeden bohatý podnikateľ, či v Maďarsku, kde veľkú časť médií kontroluje vláda Viktora Orbana a Lajocs Simicska.

"V roku 1990, po páde komunizmu, bola väčšina médií závislá buď priamo alebo nepriamo na štáte. Po príchode zahraničných vlastníkov - najmä z Nemecka, Švédska, Švajčiarska a Spojených štátov - novinári zistili, že vzdialení majitelia nemali záujem o miestnu politiku. Čo bola na istý čas úľava," píše denník.

"Pre nás to bolo perfektné. Vlastníkmi boli profesionáli, ktorí nikdy nezdvihli telefón a nesnažili sa ovplyvniť noviny. Ani raz," povedal pre NY Times bývalý šéfredaktor denníka Sme Matúš Kostolný.

Po roku 2008 väčšina zahraničných vlastníkov sa rozhodla odísť a podnikajú radšej doma. "Ukázalo sa, že rovnako ako sa nestarali predtým o slovenskú politiku, tak sa nestarali ani o to, komu to papierovo predávajú, a kto vlastne získa skutočný vplyv," dodal Kostolný.

Denník cituje aj Alexeja Fulmeka, ktorý vyjadril podporu Projektu N a kritizuje Pentu a jej ekonomické záujmy prepojené s vládou, čo hovorca Penty Martin Danko odmietol.