Polícia odmietla trestné oznámenie za schvaľovanie trestného činu Karolyiho

Polícia odmietla trestné oznámenie za schvaľovanie trestného činu Karolyiho Foto: Markíza

Polícia odmietla trestné oznámenie Ondreja Dostála, ktoré podal sám na seba, keď sa postavil za novinára Dušana Karolyiho.

 

 

Oznámenie sa týkalo možného spáchania trestného činu schvaľovania trestného činu. „K naplneniu skutkovej podstaty tohto trestného činu mohlo podľa môjho názoru prísť publikovaním môjho článku Ďalšiemu novinárovi hrozí basa na blogu sme.sk dňa 3.9. V ňom som schvaľoval konanie novinára Dušana Karolyiho, trestne stíhaného za publikovanie článku Prešovská Hlava XXII," píše predseda OKS Dostál.

Dostál v septembri okrem trestného oznámenia inicioval vyhlásenie, ktorým sa k schvaľovaniu článku Karolyiho mohli prihlásiť aj ďalší ľudia. K vyhláseniu s menami 28 úvodných signatárov sa pripojilo ďalších takmer 600 ľudí, ktorí sa tým tiež vystavili hrozbe trestného stíhania za trestný čin schvaľovania trestného činu.

„Trestné stíhanie vo veci kritického článku Dušana Karolyiho považujem za šikanovanie novinára zo strany štátnej moci a neprípustné zasahovanie do slobody prejavu," upozornil Dostál.

Poverený vyšetrovateľ trestné oznámenie odmietol, nakoľko podľa neho nie je dôvod na začatie trestného stíhania.

„Uznesenie o odmietnutí môjho trestného oznámenia mi bolo doručené v pondelok 15.12.2014. Proti uzneseniu o odmietnutí som podal v zákonom stanovenej trojdňovej lehote sťažnosť," povedal Dostál.

Dušan Karolyi bol trestne stíhaný za článok Prešovská Hlava XXII., kde kritizoval pomery v slovenskom súdnictve, kde písal o prípade bývalého príslušníka Úradu boja proti organizovanej kriminalite Jaroslava Dujavu, ktorý zorganizoval nezákonné nasadenie kukláčov, bol podozrivý zo zneužívania právomocí verejného činiteľa, bol zaň trestne stíhaný, ale súdy nekonali a trestné stíhanie bolo premlčané.

V októbri generálny prokurátor zrušil uznesenie prokurátora Okresnej prokuratúry Prešov o zamietnutí sťažnosti proti uzneseniu o vznesení obvinenia a zároveň zrušil i uznesenie vyšetrovateľa Policajného zboru, ktorým bolo vznesené obvinenie Karolyiho.