Banášová: Mohla som byť na titulke .týždňa, môžem byť aj na zadnej strane Zem&Vek

Banášová: Mohla som byť na titulke .týždňa, môžem byť aj na zadnej strane Zem&Vek

Konšpiračný časopis Zem&Vek podporila moderátorka Adela Banášová.

 

 

 Jej fotka je na zadnej strane časopisu v rubrike Zem&Vek pozitívny aj s jej citátom, aký má vzťah k časopisu. Nedávno tam bol napríklad ekonóm a poradca Roberta Fica Peter Staněk.

Foto: Zem&VekŠéfredaktor časopisu Tibor Eliot Rostás sa na nedávnej diskusii aj na facebooku pochválil, že Banášová patrí medzi „Zem&Vek pozitívnych, ktorí podporujú myšlienku časopisu." Banášová je aj súčasťou upútavky na nové číslo.

 

Časopis bežne útočí na tretí sektor a občianske iniciatívy. Západ je v jeho vnímaní vždy zlý, naopak pri hodnotení Ruska je veľmi zhovievavý. Používa vyvrátené konšpiračné teórie, spochybňuje historické fakty, píše preňho napríklad aj týmto známy obhájca vojnového Slovenského štátu Milan S. Ďurica. Len nedávno Marian Jánoš upozornil, že šíri nebezpečné klamstvá o liečbe rakoviny.

 

Do časopisu prispievajú Ľubomír Huďo, spolumajiteľ niekdajšieho rádia Viva Dušan Budzák. Najnovšie má v čísle svoj článok aj otec moderátorky Jozef Banáš.

 

 

 

Adela Banášová rozpráva o tom, čo si myslí o časopise Zem&Vek

Čo si myslíte o časopise?

„Ja som tam dala to vyjadrenie a to hovorí za všetko."

Časopis Zem&Vek konšpiruje, mení realitu na základe nepodložených informácií. Napríklad o treťom sektore či novinároch píše, že sú hlásnymi trúbami sionizmu, amerikanizmu. O LGBTI komunite, že sú platení zo západu. Neprekáža vám, že ste prepožičali svoje meno a tvár časopisu, ktorý šíri konšpirácie, vyvoláva rasovú neznášanlivosť?

"Nebudem opakovať všetko, čo som povedala tam. To moje vyjadrenie by malo byť určite inšpiratívne pre všetky strany."

Vaše vyjadrenie poznám. Len má zaujíma váš názor na ich obsah. Podľa mňa tento časopis vnáša do spoločnosti spoločenskú a rasovú nevraživosť, posúvajú historické fakty. Ja osobne by som ho preto nikdy nepodporila. Nemyslíte si, že im pomáhate sa legitimizovať?

"Myslím si, že keby bolo niečo na ich existencii nelegitímne, tak už neexistuje. Myslím si, že fungujeme v právnom štáte. Chápem, že máme každý iný pohľad na svet a je fajn, že si môžeme takto zavolať, aj keď máme obidve každá iné vnímanie. Nemyslím si, že vyvoláva nenávisť, to by sme mohli hovoriť aj o mainstreamových médiách, ale tie sú legitimizované a môžu písať, čo chcú."

Budete aj pre nich písať, keď vás oslovia?

"Myslím si, že nie. Takéto vyjadrenie by som dala do akéhokoľvek iného média. Keď som bola na titulke .týždňa, môžem byť aj na zadnej strane Zem&Vek. Myslím si, že by sme nemali veci démonizovať, mali by sme sa skôr naučiť veci chápať a prijímať iné názory. To, že s niečim nerezonujem, nesúhlasím, neznamená, že to tým pádom celé odsudzujem."