Nič horšie sa už človeku nemôže stať. Cenu verejnosti získala reportáž o umieraní detí

Nič horšie sa už človeku nemôže stať. Cenu verejnosti získala reportáž o umieraní detí Foto z reportáže Respektu

„Nic horšího už se člověku nemůže stát." Tak zní nejčastější reakce lidí, když se mluví o smrti dítěte. Odchod nedospělého potomka je vnímán jako krutý a nepřirozený zásah do pravidel života, ztráta nadějí a budoucnosti. Tragédie, která u nás ročně postihne přes šest stovek rodin, se ale dá prožít tak, aby nás nezlomila."

 

 

Takto sa začína reportáž, ktorá sa stala víťazom Novinárskej ceny 2014 v kategórii Česko-slovenská cena verejnosti.

Reportáž vyšla v časopise Respekt s názvom V pravém rohu nebe  a jej autorom je Petr Třešňák.

 

Reportáž na príbehoch konkrétnych rodín poukazuje na nesprávny systém českého zdravotníctva, ktorý nezľahčuje situáciu rodinám s nevyliečiteľne chorými deťmi, Práve naopak. „Půlroční dívenka Elizabeth Wiselková zemřela v ostravské nemocnici a ne doma, jak si její rodina přála. Matka nemohla být v okamžiku smrti s ní, musela přespat na ubytovně, protože provozní řád nemocnice nepovoluje rodičům zůstat na jednotce intenzivní péče přes noc," píše Třešňák. Posolstvo reportáže je jasné - umieranie detí v Česku sa musí zmeniť.

Reportáž bola v online hlasovaní jednoznačným víťazom. Do tejto kategórie boli nominované príspevky, ktoré mali za posledný rok najväčší spoločenský dopad, alebo zásadne prispeli k posilneniu práv občanov. Medzi nominovanými bola aj slovenská novinárka Oľga Baková a jej reportáže z referenda na Kryme, Barbora Demešová s Kauzou CT-čko a ďalší slovenskí novinári - napríklad Karol Sudor.

OSF udeľuje v oboch krajinách aj ďalšie Novinárske ceny, kde víťazov vyberá odborná porota. Víťazov vyhlási OSF v najbližších dňoch.