Podávam žalobu na Babiša, píše novinár a bývalý šéfredaktor

Podávam žalobu na Babiša, píše novinár a bývalý šéfredaktor FB A. Babiša

„Rozhodol som sa podať na ministra financií Andreja Babiša žalobu na ochranu osobnosti. Reagujem tým na hrubé urážky, ktorých sa tento pán voči mne opakované dopúšťa," oznámil novinár a bývalý šéfredaktor Reflexu Pavel Šafr, ktorý dnes píše pre svobodneforum.cz.

 

 

Andrej Babiš patrí medzi najbohatších ľudí v Česku. Ako predseda parlamentnej strany a minister vlády má výraznú politickú moc a vlastní viacero vplyvných vydavateľstiev. Viacero českých novinárov preto z médií, ktoré kúpil, odišli a založili si vlastné nezávislé platformy, kde Babiša nešetria.
Jednou z takýchto platforiem je aj svobodneforum.sk, ktoré spoluzakladal Pavel Šafr, ktorý dnes patrí medzi hlavných kritikov Babiša.

Foto: svobodneforum.czSpory medzi Babišom a novinárom trvajú už niekoľko rokov, ešte z čias, keď bol Šafr šéfredaktorom Reflexu. „Andrej Babiš je najnebezpečnejší úkaz českej politiky za celé obdobie ponovembrového vývoja. Oveľa nebezpečnejší ako komunistická strana či všelijakí „praštění" extrémisti," napísal v roku 2013 Šafr.

Babiš pravidelne o Šafrovi hovorí, že je psychopat. Naposledy v rozhovore pre české Hospodárske noviny, keď vysvetľoval, prečo si kúpil médiá: „To, že som vstúpil do médií, za to môže ten psychopat Šafr. Keby o mne neklamal. Keby som nebol trikrát na obálke Blesku. Keby tam o mne nenapísali 26 klamstiev, tak by ma médiá nikdy nezajímali. Médiá som kúpil len preto, že som chcel, aby sa mi Blesk ospravedlnil, a tiež preto, že som pátral, či to svinstvo na mňa niekto nezaplatil. A jak som pátral  a dostal sa až k majiteľom tých novín a potom som mal ten Blesk na stole. A mohol som si ho kúpiť," povedal Babiš.

Šafr sa teraz rozhodol Babiša žalovať. „Nedomáham sa ochrany svojej cti preto, že by ma Andrej Babiš mohol svojim chovaním nejako rozhodiť alebo, že by som jeho urážkami vnútorne nesmierne trpel. Naopak začal som každého ďalšieho „psychopata Šafra" a „parchanta Šafra" chápať ako isté vyznamenanie," napísal Šafr na web svobodneforum.cz a vymenoval viacero dôvodov.

Jedným z nich je spoločenský: „Nepovažujem za správne, aby si jeden významný politik a občan s veľkou mocou mohol dovoliť niečo, čo si jednoducho nikto ďalší nedovolí. Nepovažujem tiež za správne, aby sa z hrubého a nekultúrneho chovania pána Babiša stala nová spoločenská norma, keď chovanie, ktoré bolo doposiaľ pre verejnosť nepredstaviteľné, sa náhle stáva všeobecne akceptovateľné. Naviac tento motív mojej žaloby zdôrazňuje skutočnosť, že verejná osoba uráža novinára, ktorý sa zaoberá tým, čím sa novinár zaoberať má, a to kritickou analýzou jeho verejnej činnosti. V tomto zmysle je možné chápať Babišove útoky ako prejav snahy o zastrašovanie novinára," píše Šafr.