Hríb k odchodu redaktorov.týždňa: Chcú si vytvoriť imidž jediných konzervatívcov na svete

Hríb k odchodu redaktorov.týždňa: Chcú si vytvoriť imidž jediných konzervatívcov na svete Kresba .týždeň

Šéfredaktor .týždňa ŠTEFAN HRÍB v rozhovore pre Omédiách.com komentuje odchod viacerých redaktorov z časopisu .týždeň.

Z .týždňa odchádzajú dlhoroční redaktori: Jaroslav Daniška a Jozef Majchrák. Bývalý zástupca šéfredaktora Martin Hanus šiel pred rokom na pobyt do Talianska, do .týždňa sa už nevráti.

Viac: Z .týždňa odchádzajú viacerí redaktori. Idú k novej konkurencii

Čo hovoríte na odchod troch dlhoročných redaktorov .týždňa ?

„Ich odchod ma mrzí, prežili sme spolu veľa rokov, vytváral som im slobodný priestor a osobne som ich celé tie roky bránil pred rôznymi neférovými kritikmi. Na druhej strane vnímam ich odchod ako užitočnú výzvu. Vždy som chcel robiť otvorený, hľadajúci časopis, a .týždeň taký bude aj naďalej. Výzva spočíva v doplnení vhodnými ľudmi a energiou."

Čo hovoríš na vyjadrenie odchádzajúcich, že .týždeň prechádzal krízami a že je pre nich príliš liberálny?

Oni za krízu považujú aj to, že som sa nahlas zastal Róberta Bezáka. Ja to považujem za elementárnu spravodlivosť. Zvyšok sú ideologické kecy a priehľadná manipulácia, ktorou si chcú vytvoriť imidž jediných konzervatívcov na svete. Túto pýchu časti našich konzervatívcov som vždy neznášal. Tvrdenie, že .týždeň sa stal príliš liberálny, je predsa smiešne. Stačí si všimnúť naše titulky, autorov, postoje. Podporili sme Vlada Palka, keď ho podrazili oportunisti z jeho strany, inokedy sme sa zastali Riša Sulíka, keď ho vinili za Dzurindom spôsobený pád vlády. Raz osobne kritizujem referendovú kampaň katolíkov, lebo mi prišla primitívna a zástupná, inokedy dám osobne za vzor Jána Pavla II, Benedikta a Františka. Vždy s priestorom pre iný názor. Ak toto naozaj považujú za liberálne, potom ich nový konzervatívny denník nezačína dobre. Taký úzky pohľad na svet je totiž nielen pyšný, ale aj odsúdený na život v ideologickom gete a neustálej vojne s nepriateľmi.

Kto ešte z .týždňa odchádza?

Odchádzajú Jaroslav Daniška a Jozef Majchrák, Martin Hanus odišiel už pred rokom na duchovný pobyt a nevracia sa.

Odchádza aj František Mučka (pracuje v .týždni a písalaj pre postoy.sk, web, ktorý je zakladateľom Konzervatívneho denníka)?

František Múčka bol zodpovedný za rozbeh nášho nového webu, tak bol prijatý, ale Hanusovým odchodom do Talianska prebral dočasne jeho zodpovednosť aj v tlačenom vydaní. Tým nám naozaj veľmi pomohol. Teraz sa už venuje finálnym prácam na spustení nového webu, čo sa stane v najbližších dňoch, a do septembra ho bude obsahovo dolaďovať. Potom si s Ferom sadneme a uvidíme čo ďalej.

Prídu do .týždňa noví ľudia?

Nejakí noví redaktori prídu, s ďalšími osobnosťami rozširujeme spoluprácu. Hlavne ale pracujeme s mladými ľuďmi, ktorí majú talent, chuť a otvorené hlavy. V tomto je to veľmi užitočná výzva.