Mediálny magnát Babiš je neoprávnene vedený ako agent ŠtB, rozhodol súd

Mediálny magnát Babiš je neoprávnene vedený ako agent ŠtB, rozhodol súd Foto: FB A.B.

Kľúčový svedok - niekdajší dôstojník ŠtB Július Šuman, ktorý Babiša údajne naverboval, túto informáciu počas svojej výpovede poprel.

 

 

Bratislavský krajský súd dnes potvrdil minuloročné rozhodnutie okresného súdu, podľa ktorého terajší český minister financií Andrej Babiš je v archívnych zväzkoch niekdajšej tajnej polície ŠtB evidovaný ako agent neoprávnene. Voči verdiktu krajského súdu, ktorého vyhlásenie sa Babiš nezúčastnil, už nie je možné sa odvolať.

Politik a podnikateľ Babiš vlastní viacero médií v Českej republike a na Slovensku vydavateľstvo Hospodárskych novín Mafra Slovakia.

"Z dôkazov vyplynulo, že (Babiš) aktívne nepôsobil ako vedomý tajný spolupracovník (ŠtB). Jeho evidencia ako agenta je v rozpore so skutočným stavom," povedal predseda senátu krajského súdu po vynesení verdiktu. Dodal, že okresný súd vykonal všetky navrhnuté dôkazy a vyhodnotil ich v súlade so zákonom.

Miliardár slovenského pôvodu Babiš vedomú spoluprácu s ŠtB v komunistickom Československu dlhodobo popiera. Žalobu voči Ústavu pamäti národa (ÚPN), ktorý archívne zväzky po ŠtB na spravuje, podal v roku 2012. Na okresnom súde Babiš sa žalobou na ochranu osobnosti uspel, ÚPN sa ale odvolal na krajský súd.

Podľa ÚPN z archívnych dokumentov vyplýva, že v roku 1980 sa Babiš stal dôverníkom ŠtB a že o dva roky neskôr ho tajná polícia získala k spolupráci ako svojho agenta. Niekdajší dôstojník ŠtB Július Šuman, ktorý Babiša údajne naverboval, túto informáciu počas svojej výpovede na okresnom súde vlani poprel. Práve Šumanovo svedectvo médiá označovali za kľúčové v celom procese.

Babiš v minulosti opakoval, že za komunizmu ako pracovník československého podniku zahraničného obchodu Petrimex prišiel do kontaktu s príslušníkmi ŠtB, ktorí sa podľa neho iba zaujímali o obchodné aktivity Petrimexu.