Ukrajinský minister poprel správy o zákaze Depardieua a jeho filmov

Ukrajinský minister poprel správy o zákaze Depardieua a jeho filmov Foto: Kremlin.ru

Ukrajinský minister kultúry dnes odmietol správu francúzskych médií, že ukrajinské úrady dali francúzskeho herca Gérarda Depardieua za jeho kladný vzťah k Moskve na čiernu listinu osôb predstavujúcich "hrozbu pre národnú bezpečnosť" a zakázali premietať jeho filmy.

Žiadny takýto zákaz neexistuje a nebude ani v prípade, že na herca skutočne budú uvalené ukrajinskej sankcie, povedal pre ukrajinskú Pravdu minister Vjačeslav Kirilenko.

Kirilenko pripustil, že "skutočne existuje zoznam 117 ľudí", ktorých jeho ministerstvo ešte v januári navrhlo ukrajinskej bezpečnostnej rade zaradiť na čiernu listinu. Depardieu ale vraj na tomto zozname nefiguroval.

Asi pred dvoma týždňami ale skupina mimovládnych organizácií demonštrovala pred ministerstvom a požadovala potrestať približne 500 zahraničných hercov a umelcov, ktorí sa vraj vyslovovali proti Ukrajine. Na tomto zozname, ktorý organizácie odovzdali ministerstvu, už Depardieu figuruje, pripustil minister a dodal, že zoznam odovzdal tajnej službe SBU, ktorá má zo zákona vyhodnotiť, akú hrozbu pre Ukrajinu Depardieu a stovky ďalších umelcov predstavujú. "Až potom môže byť zavedený režim sankcií," zdôraznil minister.

Ukrajinskej ministerstvo kultúry podľa francúzskych médií na začiatku tohto mesiaca vypracovalo zoznam 600 kultúrnych osobností, ktoré sú považované za príliš blízke ruskej vláde. Sú vraj medzi nimi napríklad srbský filmový tvorca Emir Kusturica, americký režisér Oliver Stone alebo americký herec Steven Seagal.

Depardieu sa podľa francúzskych médií Kyjevu znepáčil vyhlásením na filmovom festivale v Lotyšsku v auguste 2014, keď povedal, že "má rád Rusko a Ukrajinu, ktorá je súčasťou Ruska". Trpezlivosť ukrajinským úradom potom vraj definitívne došla, keď sa Depardieu podobne vyjadril tento rok v máji na medzinárodnom filmovom festivale v Cannes.