Novinárky sa prezliekli za moslimky a šli na kúpaliská. Pozrite si reakcie

Novinárky sa prezliekli za moslimky a šli na kúpaliská. Pozrite si reakcie Reprofoto Týden

"Svine arabské! Ja by som to upálil," aj tak vyzerali reakcie ľudí, keď stretli arabsky vyzerajúcu ženu.

 


Dve redaktorky - jedna z českého časopisu Týden a druhá z TV Barrandov - sa rozhodli priniesť reportáž o tom, ako bežní ľudia vnímajú ženu oblečenú v moslimskom oblečení. Obliekli sa za Češky, ktoré konvertovali na islam, a obišli rôzne časti Českej republiky. Keďže najviac ľudí bolo posledné obdobie na kúpaliskách, vybrali sa tam.

 

„Špiny smradľavé. Stačilo desať minút v inak pohodovej atmosfére pri vode a jedna šatka na hlave, aby nám ženské sebavedomie kleslo na nulu. Inokedy sa nám muži dvoria a občas sa na ulici dokonca nejaký otočí s ponukou posedenia pri káve. Teraz si nás chlapi premeriavali s neskrývaným hnusom," takto začína reportáž redaktorka Linda Kholová v Týdnu.

Reportáž vznikla v čase, keď aj v Českej republike v súvislosti s otázkou migrantov pribúdajú nenávistné komentáre. Minuloročný prieskum ukázal, že len jedna desatina ľudí v ČR nepovažuje islam za hrozbu pre spoločnosť.

Redaktorky sa stretli s mimoriadnou pozornosťou okolia, mnohí si ich fotili, väčšina sa za nimi otáčala. Prekvapivým zistením bolo, že neslušné poznámky mali skôr dôchodcovia. Reakcie boli rozdielne aj podľa miesta, kde sa prešli. Najtolerantnejšie sa cítili na kúpalisku v Prahe. „Lenže čím ďalej od Prahy, tým to má žena, ktorá sa vydá napríklad za Afgancov a chce svoje telo ukazovať len manželovi, ťažšie."
Aj keď mali na sebe špeciálne plavky - hidžáb, nie všade sa dostali do bazénu. V Jihlave si redaktorky pochvaľovali prístup personálu, ktorý bol k obom priateľský.

Naopak pohŕdajúce komentáre si neodpustili ľudia hlavne v Bělé pod Bezdězem. "Sviňa arabská." "Tak sa TO dostalo aj sem." "Fuj, veď v tom ani nemôžu plávať, čo sem lezú." "Ja by som TO upálil," cituje redaktorka reakcie okolia. 

Kritické komentáre pribúdali aj pod avízom na článok na Facebooku. Niektorí čitatelia kritizovali časopis, že si vybral takúto tému. "Zmyslom článku bolo ukázať, ako Česi reagujú na arabsky vyzerajúce ženy a ako sa cítia arabské dievčatá na kúpalisku," reagoval Týden.