Odborníci pripravili text odmietajúci ruskú propagandu

Odborníci pripravili text odmietajúci ruskú propagandu Foto: Governement.ru

Skupina analytikov, novinárov a historikov z Česka aj zo Slovenska vytvorila materiál odmietajúci ruskú propagandu týkajúcu sa ukrajinskej krízy.

 

 

V štúdii, ktorú v spolupráci s odborníkmi pripravili think tank Evrópske hodnoty a slovenský inštitút CEPI, sa zaoberajú napríklad prítomnosťou ruských vojakov na východnej Ukrajine, anexiou Krymu a udalosťami takzvaného euromajdanu.

Materiál novinárom predstavili na dnešnej tlačovej konferencii. Za "najčastejšieho nositeľa" ruskej propagandy v Česku označili prezidenta Miloša Zemana, KSČM a niektorých poslancov ČSSD.

Podľa slovenského bezpečnostného experta Jaroslava Naďa je proruská propaganda "bezhraničná" a týka sa aj Česka a Slovenska. "Žijeme v situácii, keď zápasíme o budúcnosť demokracie v strednej Európe," poznamenal.

Medzi autormi je Lenka Víchová, David Svoboda, Karel Svoboda, Josef Pazderka, Ondřej Soukup, Michael Romancov a Jaroslav Naď.
Autori zhŕňajú dôkazy ukazujúce na ruskú vojenskú prítomnosť na východnej Ukrajine, ktorú Rusko dlhodobo popiera. Zaoberajú sa technikou, ktorú vraj má vo výzbroji len ruská armáda, aj zajatím ruských vojakov na ukrajinskom území, ktorí potvrdili svoju príslušnosť k pravidelným jednotkám armády Ruskej federácie.

Cieľom dokumentu je podľa autorov "odstrániť z českej debaty o Ukrajine najčastejšie mýty a nepravdy a sústrediť ju na reálne veci". "V súvislosti s vnútornou ukrajinskou krízou i vonkajšou ruskou agresiou voči tejto krajine sme svedkami silnej vlny dezinformácií, neprávd a z kontextu vytrhnutých skutočností, ktoré majú zatieniť alebo posunúť obraz reality na mieste," poznamenali. To podľa nich znemožňuje serióznu diskusiu o dôležitých ukrajinských udalostiach.