Slovensko je kvôli "kresťanským utečencom" pod paľbou kritiky

Slovensko je kvôli "kresťanským utečencom" pod paľbou kritiky Ilustr.foto: ff-feldkirchen.at

Slovensko sa vďaka ochote prijať prednostne kresťanov z prívalu utečencov smerujúcich do Európy ocitlo v strede pozornosti svetových médií aj pod paľbou kritiky od generálneho tajomníka Rady Európy. Významné zahraničné médiá si slovenský zámer všimli až niekoľko týždňov po tom, ako sa o tom začalo hovoriť na Slovensku.

Debatu zrejme odštartoval denník The Wall Street Journal, ktorý tento týždeň napísal, že Slovensko je ochotné prijať 200 sýrskych utečencov, avšak len za podmienky, že to budú kresťania, pretože na území Slovenska nie sú mešity a moslimovia by sa tam necítili ako doma, citovali hovorcu ministerstva vnútra. "Je to príklad, nakoľko utečenecká kríza ohrozuje ideály multikulturalizmu západnej Európy a vyvoláva v EÚ diskusiu o integrácii, zdieľaní problémov a hodnôt," napísal americký denník.

"Odmietaním utečencov na základe ich náboženstva je očividná diskriminácia," uviedol nórsky politik Thorbjörn Jagland, ktorý stojí na čele Rady Európy. "Slovensko by malo zmeniť svoj postoj," odporučil.

Agentúra AP uviedla, že Slovensko spolu s Českom, Maďarskom a Poľskom zablokovali v Európskej únii plán na prerozdelenie utečencov z Talianska a Grécka medzi členské štáty.

"Chceme si vybrať ľudí, ktorí naozaj chcú začať nový život na Slovensku. Slovensko ako kresťanská krajina môže naozaj pomôcť kresťanom zo Sýrie nájsť na Slovensku nový domov," povedal agentúre Reuters hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík o zámere dať prednosť kresťanským utečencom, a to po stovke z utečeneckých táborov v Turecku a v Taliansku. "Nediskriminuje žiadne náboženstvo, ale bola by falošná a neúprimná solidarita prijímať ľudí, ktorí nechcú žiť na Slovensku," dodal hovorca, podľa ktorého pre väčšinu utečencov je Slovensko len tranzitnou krajín, navyše tu žije len nepatrná moslimská komunita a dokonca tu nie sú mešity.

Agentúra Reuters podotkla, že 200 utečencov je len nepatrný zlomok z 60 tisíc utečencov, ktorých sa Európska komisia snaží rozdeliť medzi členské štáty. Hlavnú utečeneckú destináciu, Nemecko, tento rok čaká, že počet žiadateľov o azyl a utečencov vzrastie štvornásobne na rekordných 800 tisíc.

"Všetci konáme podľa litery a ducha zmluvy (o EÚ), ktorá zabraňuje akejkoľvek diskriminácii," odpovedala hovorkyňa EK Annika Breidthardt na otázku o slovenskom postoji.

"Slovensko nie je jediná krajina, ktorá uprednostňuje kresťanov. Český prezident Miloš Zeman, ktorý dlho hovorí o hrozbe islamistov, vyzval Spojené národy k útokom na ich základne, tiež povedal, že by dal prednosť kresťanským utečencom," pripomenul Reuters.

Dodal, že tento rok požiadalo na Slovensku o azyl len 109 ľudí. Napriek tomu niekoľko tisíc ľudí v júni v Bratislave demonštrovalo proti prisťahovalcom a polícia zatkla stovku ľudí po tom, čo dav zapaľoval policajné vozidlá a napádal okoloidúcich. V Gabčíkove nedávno vyvolal protesty zámer dočasne tu ubytovať 500 žiadateľov o azyl z Rakúska.

Podľa agentúry AFP prijatie 200 sýrskych kresťanov na Slovensku má byť podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka rozdelené do dvoch rokov, päťdesiatka budúci rok a zvyšok v roku 2017. A iba kresťania "majú veľké možností integrovať sa transparentne do našej spoločnosti", uviedla rezortná hovorkyňa Michaela Paulenová, podľa ktorej je na Slovensku málo moslimov a žiadne mešity. "Nemáme nič proti náboženstvu a nie je to diskriminácia. Zo strany Slovenska je to len úsilie uspieť s integráciou," povedala.

AFP pripomenula "alarmujúce štatistiky" o neustávajúcom prílive státisícov utečencov do EÚ, zatiaľ čo Slovensko od čias oddelenie od Česka v roku 1993 udelilo azyl celkovo 650 osobám. Podľa prieskumu asi 70 percent je proti prijatiu utečencov.