Nový Čas vyšiel netradične. Bez fotiek

Nový Čas vyšiel netradične. Bez fotiek Foto: Nový Čas

Bulvárny denník kopíruje gesto nemeckého denníka Bild.

 

 

 

Nový Čas vyšiel dnes netradične v printe aj na webe. V novinách nie sú fotografie, len sivé plochy s obrysmi. Podobne je to aj na webe. Namiesto fotografii ohlásila redakcia, že budú sivé plochy. Jej zámer nie je až taký dôsledný, lebo pri niektorých článkoch na titulke webu fotky sú. V printe na titulke ostala fotka knihy, ktorú Nový Čas vkladá do vydania, a reklamy.

Pred dvomi dňami takto vyšiel nemecký Bild. V printovom vydaní len obrysy fotiek, na webe sivé plochy. Redakcia Bildu vo vysvetlení uviedla, že týmto krokom chce preukázať na dôležitosť fotiek a že tak zároveň obhajuje svoje rozhodnutie zverejniť teraz celosvetovo známu snímku utopeného trojročného sýrskeho utečenca Alana Kurdího.

Viac: Nemecký denník vyšiel bez fotografii, kvôli mŕtvemu chlapcovi

O dva dni akciu Bildu zopakoval Nový Čas. „Týmto krokom chceme poukázať na význam, dôležitosť a nezastupiteľnosť novinárskej fotografie v čase, keď mnohí o nej začínajú pochybovať... Súčasná doba prináša množstvo tragédií. Nemôžeme im zabrániť. Môžeme však cez ne varovať ostatných, aby sa svet stal lepším a bezpečnejším miestom. Chceme ukazovať pravú tvár udalostí. Realitu bez tendenčných zásahov, ktorá vás rozradostí, upokojí, ale aj vyvolá pocit ľútosti."

Na stránkach Nového Času sa to posledné obdobie mŕtvymi telami len tak hemží. Pohľad do dodávky s 71 mŕtvymi utečencami dal Nový Čas dvakrát za sebou na titulku a niekoľkokrát zopakoval aj vo vydaní novín.

Odporúčame aj: Nový Čas neodolal, mŕtvych dáva na titulku

 

„Redakcia Nového Času sa dnešným špeciálnym vydaním pripojila k iniciatíve sesterského nemeckého denníka Bild, ktorý patrí do rovnakej mediálnej skupiny Ringier Axel Springer. Najväčší európsky denník nepublikoval ani jednu fotografiu vo svojom utorkovom vydaní z rovnakého dôvodu, ako to dnes spravil Nový Čas. Chceme poukázať na to, aké sú dôležité," vysvetľuje čitateľom šéfredaktorka Nového Času Júlia Kováčová. „Veľa čitateľov fotky berie ako automatickú súčasť textu. Teraz, keď chýbajú, možno privedú mnohých k zamysleniu nad ich nesmiernou dôležitosťou," píše Kováčová.