MZV: Útok na slovenskú novinárku je neprijateľný

MZV: Útok na slovenskú novinárku je neprijateľný Reprofoto

Maďarskí policajti vybavení obuškami zbili počas zásahu proti utečencom na srbsko-maďarskej hranici viacero zahraničných novinárov. Medzi nimi bola aj redaktora Denníka N.

 

 

Obuškom do chrbta aj nohy dostala pri brutálnom zásahu aj reportérka Denníka N Tímea Beck, ktorú surovo spútali, držali celú noc na polícii a obvinili z nelegálneho prekročenia hraníc, informuje dnes Denník N.

Policajti redaktorku zadržali a vypočúvali medzi utečencami a ďalšími novinármi niekoľko hodín. Spolu s ňou aj jedného poľského a austrálskeho novinára.

„Uvedomujeme si zložitosť situácie a komplexné bezpečnostné aspekty stavu, ktorý vznikol na maďarsko-srbských hraniciach v dôsledku zvýšenej migrácie cez spoločnú schengenskú hranicu," píše vo vyhlásení pre Omédiách.com Ministerstvo zahraničných vecí SR.

"Fyzický útok na slovenskú novinárku pri jej práci je však aj napriek tlaku, ktorému sú miestne bezpečnostné zložky vystavené, neprijateľný. Sloboda médií patrí medzi základné hodnoty, ktoré SR vyznáva a podporuje doma i vo svete. Rezort diplomacie dnes veľvyslankyni Maďarska v SR tlmočil v rámci vopred dohodnutého stretnutia na základe iniciatívy oboch strán náš záujem o oficiálne vysvetlenie včerajších udalostí," píše MZV.

O napadnutí slovenskej reportérky sa dozvedeli až na základe otázky Denníka N, nakoľko maďarská strana ministerstvo o incidente neinformovala. " Túto povinnosť bez žiadosti zadržiavanej osoby nemá, avšak ani slovenská reportérka, či jej denník, nás včera v noci či dnes nepožiadali o konzulárnu asistenciu," píše MZV.

"Všetko sa stalo, keď sme so skupinou novinárov sledovali, ako sa masa utečencov snaží dostať na maďarskú stranu cez plot. Pomáhala som vstať jednej rodine zo zeme, keď ma strhli policajti, začali ma udierať obuškom, zviazali mi na veľmi tesno ruky plastom a hodili na zem," opísala svoje zatknutie v Denníku N reportérka Beck.