Politik obvinil Babišov denník z cenzúry

Politik obvinil Babišov denník z cenzúry ilustr. foto: MF Dnes

Český politik Miroslav Kalousek viní denník Mladá fronta Dnes z cenzúry. Nepublikoval rozhovor, ktorý podpredseda TOP 09 Kalúsek denníku poskytol minulý týždeň, povedal dnes novinárom.

 

 

Vidí za tým zásah ministra financií a predsedu ANO Andreja Babiša. Denník patrí do skupiny Mafra, ktorú vlastní Babišov Agrofert.

Kalousek uviedol, že Mladá fronta Dnes ho o rozhovor požiadala, čo ho vraj prekvapilo. Mala ho podľa neho publikovať v sobotu, nevyšiel ale ani v pondelkom a potom v utorkovom náhradnom termíne. "A nevyjde nikdy, lebo, ako sme zistili, majiteľ vydavateľstva Mafra zakázal jeho uverejnenie," povedal Kalousek, ktorý patrí k hlavným Babišovým politickým rivalom.
Kalousek to označil za "tvrdú cenzúru", ktorá znehodnocuje demokratické prostredie.

Mladú frontu Dnes, Lidové noviny, ktoré patria do rovnakej skupiny, a tiež komunistické Haló noviny označil za propagandistické tituly svojich majiteľov.

Babiš vlastní v Českej republike väčšinu mienkotvorných tlačených médií. Na Slovensku mu cez jeho spoločnosť Agrofert patrí vydavateľstvo Mafra Slovakia (bývalý Ecopress), ktorý vydáva napríklad denník Hospodárske noviny.

Aktualizácia o stanovisko vydavateľstva 11:40:

"Nerozumieme postoju Miroslava Kalouska, ktorý obvinil denník MF DNES z používania cenzúry, pretože v denníku nevyšiel jeho rozhovor celý. V piatok 18. 9. MF DNES obsiahlo informovala o dianí v TOP 09 (vrátane fotografie M. Kalouska) pred jej nadchádzajúcim zjazdom. V texte bol obsiahlo spomenutý aj podpredseda TOP 09 a citáty pochádzajú práve z rozhovoru, o ktorom M. Kalousek hovorí, "oznámila ČTK tlačová koordinátorka Mafra Silvie Škábová. Rozhovory s predstaviteľmi TOP 09, teda nielen s Kalouskom, sú podľa nej pripravené pre blížiace sa zjazd strany.