Agentúra DPA sa ospravedlňuje, naletela na hoax o Ryanair a preprave utečencov bez víz

Agentúra DPA sa ospravedlňuje, naletela na hoax o Ryanair a preprave utečencov bez víz Foto: Ryanair

Kill, kill, kill - nemecká tlačová agentúra vydala dnes takéto storno svojej správy o tom, že letecká spoločnosť Ryanair mala v rámci EÚ prepravovať utečencov bez víz.

 


Pôvodný článok vydala dopoludnia, medzi tým ho prebrali mnohé médiá, ale aj ďalšie agentúry po celom svete, ktoré servis agentúry preberajú.

 

Podľa pôvodného článku DPA informovala, že aerolínie na linkách z viacerých letísk vrátane Bratislavy prestanú od cestujúcich vyžadovať, aby preukázali právo na vstup do cieľovej krajiny.

Informáciu na tlačovej besede poprela popoludní samotná spoločnosť Ryanair.

Generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva bratislavského Letiska M. R. Štefánika Ivana Trhlíka podľa TASR prekvapilo, že médiá zverejnili nepodložené informácie, a upozornil, že takéto správy poškodzujú nielen spoločnosť Ryanair, ale aj samotné letisko. "My zvážime všetky právne kroky na to, aby sme tú situáciu nejakým spôsobom vyhodnotili," povedal.

Niektoré médiá postupne zverejňujú ospravedlnenia či doplnenia informácie, iné pôvodný článok len zmazali (napríklad Nový Čas). Hospodárske noviny priniesli zlú informáciu tiež, ale bez uvedenia iného zdroja a podpísané len skratkou redakcie - finweb.

Neskôr sa redakcia webu HN takto ospravedlnila: O novinke spoločnosti sme písali aj na hnonline.sk, za čo sa našim čitateľom ospravedlňujeme.

Pôvodný zdroj informácie je pravdepodobne táto podvodná stránka ryanfair.org, odkiaľ médiá čerpali.