PR články poslanca na liptov.sme.sk končia odchodom šéfredaktorky a preverovaním redaktorov

PR články poslanca na liptov.sme.sk končia odchodom šéfredaktorky a preverovaním redaktorov Foto: Petit Press

Komunálny poslanec písal na liptov.sme.sk a do Liptovských novín z vydavateľstva Petit Press oslavné články o svojej činnosti. Nebol jediný, ktorý si robil PR.

„Na základe podnetu Mediawatch blogu sme prešetrili publikovanie článkov autora Michala Pašku v regionálnych médiách spoločnosti Petit Press v liptovskom regióne," píše vo vyhlásení pre Omédiách.com Dušan Deván z vedenia vydavateľstva.

Viac na blogu: Liptov.sme.sk má novinárov, ktorí sami seba chvália aj citujú

Paška bol v rokoch 2009 a 2010 zamestnancom vydavateľstva na pozícii redaktor. Po 2010 spolupracoval externe. V roku 2014 sa stal poslancom Mestského zastupiteľstva v Liptovskom Mikuláši, čím sa dostal ako novinár do konfliktu záujmov, keď písal články o meste, kde citoval dokonca aj sám seba.

„Spoločnosť Petit Press má veľmi jasné pravidlá a nulovú toleranciu k angažovaniu svojich redaktorov v politike, či už na celoštátnej alebo komunálnej úrovni. A kým pri interných redaktoroch so striktným oddelením politickej a novinárskej práce nemáme problém, musíme si priznať, že pri externých prispievateľoch sme minimálne v tomto prípade neboli dostatočne ostražití," píše Deván.

"Keďže v tomto prípade vidíme pochybenie na oboch stranách, ukončujeme spoluprácu s Michalom Paškom ako externým autorom. Zároveň som akceptoval žiadosť Evy Petranovej o uvoľnenie z funkcie šéfredaktorky Liptovských novín a vedúcej pobočky v Liptovskom Mikuláši, ktorá týmto vzala zodpovednosť za spomínanú chybu vydavateľstva na svoje plecia," povedal Deván.

Na uvoľnené miesto vypíše vydavateľstvo výberové konanie.

Petit Press má rozsiahlu sieť regionálnych médií. Deván nariadil preverenie všetkých aktívnych externých prispievateľov a ich angažovanie v komunálnej politike. „V prípade, ak sa taký prispievateľ nájde, preveríme všetky články autora, aby sme zistili, či niekde nedošlo ku konfliktu záujmov autora... Zároveň som nariadil, aby nielen interní, ale aj externí prispievatelia boli zmluvne viazaní dodržiavaním etického kódexu, ktorý konflikt záujmov zakazuje."