Poľská vláda chce zmeniť médiá, majú slúžiť národným záujmom

Poľská vláda chce zmeniť médiá, majú slúžiť národným záujmom Foto: VanNouten

Nová konzervatívna poľská vláda plánuje zmeniť médiá tak, aby slúžili národným záujmom. Návrh sa ešte nedostal do parlamentu, vyvolal však búrlivú debatu. Verejnoprávne médiá by sa napríklad mali premenovať na národné.

 

 

Znepokojenie nad dianím vo Varšave vyjadrila organizácia Reportéri bez hraníc, uviedol spravodajský server Deutsche Welle.

Reforma by sa mala dotknúť hlavne verejnoprávnej televízie, rozhlasu a poľskej tlačovej agentúry PAP. Teraz štátom vlastnené médiá by sa do budúcnosti nemali sústrediť na zisk, ale skôr na svoje "národné poslanie".

Zmeny sú v pláne aj v školstve. Vyučovanie histórie by malo mať rovnakú dôležitosť ako poľština či matematika. Podľa odporcov nových plánov to ale zrejme nebude znamenať, že budú vo verejnoprávnej televízii vysielané aj kritické novinárske názory na poľskú históriu. Skôr sa bude dávať priestor konšpiračným teóriám, ako sú napríklad tie, ktoré sa objavili v súvislosti s haváriou poľského vládneho lietadla pri ruskom Smolensku z roku 2010. Mnoho členov vládnej strany sa domnieva, že tragédia, pri ktorej zahynul prezident Lech Kaczynski a ďalších 95 osôb , nebola nehodou, ale atentátom.

Odporúčame aj: Idú voľby. Fico chce od televízie väčší priestor aj náklonnosť

Reforma by mala zaviesť aj nové inštitúcie, napríklad Národnú mediálnu radu. Jej členovia menovaní parlamentom a prezidentom budú rozhodovať o obsahu, ktorý sa má v médiách objaviť, aj o personálnych záležitostiach.

Nová vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS) počas prvých týždňov po októbrovom triumfe v parlamentných voľbách naraz vymenila skupinu šéfov tajných služieb a ďalších bezpečnostných orgánov, dosadila do vedenia štátu niekoľko ľudí s problematickou minulosťou a pokúša sa o zmeny ústavného súdu, ktoré opozícia i právne experti odmietajú ako protiústavné. Oponenti nového režimu hovoria o tom, že vodca PiS Jaroslaw Kaczyński kráča v šľapajach maďarského premiéra Viktora Orbána. Proti krokom vlády v poľských mestách v posledných týždňoch boli desaťtisícové demonštrácie.