Šéfredaktor Trendu reaguje na obvinenia ministerstva vnútra

Šéfredaktor Trendu reaguje na obvinenia ministerstva vnútra Foto: MV SR

Ministerstvo vnútra dnes označilo týždenník Trend za bahno slovenskej žurnalistiky a ochrancu mafie DPH.

 

 

Týždenník Trend v najnovšom čísle priniesol článok s názvom Špičky Smeru v kauze DPH a článok V karuselových podvodoch s DPH sa ocitli aj ministri Kaliňák a Počiatek. V nich píše, že organizovaná skupina špekulantov pôsobiacich v rôznych častiach krajiny sa niekoľko rokov cez fiktívne obchody a faktúry obohacuje na úkor štátu. „Súčasťou informácie o vyšetrovacom spise sú aj prepisy telefonátov M. Chovanca a jeho kumpánov, ktorých obsah vysvetľuje vyšetrovateľovi. Vo viacerých sa spomínajú mená Stano, Robo či prezývka „strapatý". Pričom obvinený pred políciou tvrdí, že prvý z nich je Stanislav Kubánek – regionálny šéf Smeru z Prešova, druhý minister vnútra Robert Kaliňák a pod „strapatým" mali telefonujúci na mysli vtedajšieho šéfa rezortu financií Jána Počiatka," píše Trend.

Ministerstvo vnútra, na čele ktorého je Kaliňák, dnes zverejnilo ostrú reakciu: „Týždenník Trend, patriaci do mediálneho portfólia skupiny Penta, sa článkom Špičky Smeru v kauze DPH stal bahnom slovenskej žurnalistiky a ochrancom mafie DPH. Týmto textom, ktorý je postavený na výmysloch bez štipky reálneho podkladu a ktorý sa odvoláva len na slová človeka obvineného z daňových podvodov, sa Trend zapojil do predvolebnej kampane s cieľom poškodiť strane Smer a ministrovi vnútra R. Kaliňákovi," píše vo vyhlásení ministerstvo. Týždenník kritizuje za to, že sa odvoláva na „materiál podobný vyšetrovaciemu spisu", ktorý má byť výpoveďou Milana Ch. Tvrdí, že týždenník sa svojím článkom stal ochrancom práve tých, ktorí na kšeftovaní s DPH profitujú a ktorí sa dnes snažia pred dlhoročnými trestami vo väzení brániť všetkými možnými spôsobmi. Celé stanovisko ministerstva vnútra.

Šéfredaktor Trendu Oliver Brunovský v reakcii pre Omédiách.com, útoky zo strany ministerstva vnútra odmieta.

"Vyhrážanie sa žalobami a trestnými oznámeniami považujeme za zastrašovanie, aby sme v odhaľovaní korupcie v štátnej správe nepokračovali. Dotknutí ministri by mali namiesto toho detailne vysvetliť, či prípadne akú úlohu v nej zohrali a či v tejto kauze urobili všetko pre jej dôkladné prešetrenie. Zároveň by mali detailne preukázať svoje majetkové pomery, ktoré v tejto súvislosti môžu takisto vzbudzovať pochybnosti," píše Brunovský.

Podľa Brunovského nie je pravda, že informácie sú publikované „bez štipky reálneho základu". "Naopak, opierajú sa o zistenia orgánov činných v trestnom konaní a rozsiahle vyšetrovanie, ktoré však ani po deviatich rokoch od prvých informácií štátnych orgánov o tejto trestnej činnosti stále nie je ukončené," píše šéfredaktor. Viac: celé stanovisko Brunovského.