The New York Times otvorene podporil kandidatúru Clintonovej a Kasicha

The New York Times otvorene podporil kandidatúru Clintonovej a Kasicha Reprofoto NYT

Vplyvný americký denník The New York Times (NYT) dnes podporil prezidentskú kandidatúru demokratky Hillary Clintonovej a republikána Johna Kasicha.

Takúto podporu sa dvojici uchádzačov o nomináciu do boja o kreslo v Bielom dome získali len krátko pred volebnými zhromaždeniami v Iowe, ktorá začne maratón amerických prezidentských volieb.

Bývalú prvú dámu a exministerku zahraničia noviny označili za jednu "z najviac oprávnených prezidentských kandidátov v modernej histórii". Clintonová síce stále vedie v celoštátnych prieskumoch verejnej mienky, v poslednej dobe ju ale výrazne doťahuje ľavicový vermontský senátor Bernie Sanders. V nedávnom prieskume stanice CNN v Iowe Clintonovú dokonca o osem percentuálnych bodov porazil.

Kasich sa v anketách neobjavuje ani v prvej pätici nádejných kandidátov na republikánsku nomináciu. Podpora jedného z najväčších amerických denníkov by mu ale mohla pomôcť získať niektorých nerozhodnutých voličov.

Denník vyzdvihol predovšetkým pôsobenie Clintonovej vo funkcii ministerky zahraničia v rokoch 2009 až 2013. Ukázala podľa neho záujem o amerických pracujúcich a ženy. Kritizuje ju za to, že je vraj príliš rýchlo ochotná súhlasiť s vojenskou intervenciou v zahraničí. Aj napriek tomu by ale bola lepšou najvyššou veliteľkou ozbrojených síl, než ktorýkoľvek z jej republikánskych rivalov, poznamenal NYT.

Podpora vplyvných médií je v USA vnímaná ako dôležitý prvok ovplyvňujúci niektorých voličov. The New York Times podporil Clintonovú proti Barackovi Obamovi už v zápolení v roku 2008. Vtedy tiež ocenil jej skúsenosti a prepracovanejšie politické názory.

Republikánsky kandidát a miliardár Donald Trump, ktorý zatiaľ v prieskumoch celoštátne suverénne vedie, nemá podľa denníka skúsenosť s medzinárodnými otázkami ani záujem sa o nich niečo dozvedieť.