Kaliňák obvinil Trend a Denník N z pokračovania diskreditácie

Kaliňák obvinil Trend a Denník N z pokračovania diskreditácie foto: MV SR

Týždenník Trend a Denník N priniesli včera informácie o podozreniach z daňového podvodu smerujúceho k priateľovi Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, ktoré polícia nevyšetrila.

 

 

Denník N v článku Polícia ututlala podozrenia z podvodu Kaliňákovho suseda, ktorý prenajíma byt Ficovi píše: „Podnikateľ Ladislav Bašternák nebol nikdy oficiálne obvinený z trestného činu spojeného s podvodmi na DPH. Poďakovať za to môže nečinnosti špeciálnej prokuratúry a polície. Fakty, ktoré o Bašternákovi dali už pred tri a pol roka dokopy kriminalisti z finančnej správy, skončili v rukách policajných vyšetrovateľov. Tí napriek silným podozreniam z podvodu ani nezačali trestné stíhanie."

„A keď kriminalisti z finančnej správy v jeho biznise upozornili na fiktívne vratky DPH, polícia, ktorá patrí do rezortu ministra a podpredsedu Smeru Roberta Kaliňáka, prípad uzavrela tak, že trestný čin sa nestal," píše v článku Podnikateľ blízky Smeru špekuloval s DPH. Kaliňákova polícia podfuk nevidela Trend.

Ministerstvo vnútra vydalo dnes vyhlásenie, v ktorom obvinilo obe médiá z "pokračovania snáh o podlé zdiskreditovanie vedenia tohto rezortu v čase, keď sa zostavuje nová vláda."

„Minister vnútra nikdy a v akomkoľvek prípade žiadnemu vyšetrovateľovi nevydal písomný a ani ústny pokyn. Vyšetrovateľ je procesne samostatná osoba, minister vnútra SR Robert Kaliňák nemá vedomosť o takomto prípade a ani nie je dôvod, pre ktorý by mal takéto informácie mať," píše sa vo vyhlásení.

„Ak tu niekto vytvára nátlak, tak sú to novinári Denníka N, ktorí pred zverejnením článku navštívili vyšetrovateľku v mieste jej trvalého bydliska, pričom vytvárali nátlak na jej príbuzných, o čom je spísaný aj úradný záznam," píše sa v stanovisku ministra.

 

Požiadali sme o stanovisko šéfredaktorov Denníka N a Trendu.

„Nebudeme na to reagovať," povedal šéfredaktor Trendu Oliver Brunovský.

"Redaktori u vyšetrovateľky Tatiany Ujváryovej zazvonili v piatok večer a slušne jej ponúkli možnosť sa vyjadriť. Potom, čo jej manžel povedal, že nemá záujem, nechali na seba kontakt a odišli. Rozhovor prebehol bez akéhokoľvek nátlaku,” povedal šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný.

*Autorka článku v minulosti pracovala vo vydavateľstve Trend Holding, jej manžel pracuje v Denníku N.