Na videu žiada o pomoc novinár, ktorý zmizol v Sýrii

Na videu žiada o pomoc novinár, ktorý zmizol v Sýrii Facebook

Na internete sa objavila videonahrávka, v ktorej pravdepodobne hovorí viac ako pol roka nezvestný japonský novinár Džumpei Jasuda.


Na zázname podľa všetkého žiada Tokio, aby mu pomohlo dostať sa na slobodu, napísala agentúra AFP.
Japonská vláda uviedla, že video preveruje.

"Som Džumpei Jasuda. Dnes, 16. marca mám narodeniny," hovorí fúzatý muž na videu, ktoré bolo zverejnené na facebooku. Muž v tmavom svetri s kockovaným šálom okolo krku sedí pri stole pred bielou stenou. V minútovej nahrávke sa sťažuje, že sa mu cnie po rodine, ale nemôže s ňou byť.-

Japonské médiá napísali, že 41ročného vojnového reportéra Jasudu zajali moslimskí radikáli zo skupiny An-Nusra potom, čo v júni prešiel z Turecka na sýrske územie. Nahrávku údajne publikoval istý Sýrčan žijúci v Turecku, ktorý sa označil za vyjednávača únoscov, ktorí vraj žiadajú výkupné.

Muž hovoriaci na videu sám nespresnil, kde sa nachádza, ani kto ho zajal. Vyhlásil len, že by si prial objať manželku, otca, matku a brata. "A tiež chcem povedať niečo mojej krajine. Keď človek sedí v tmavej miestnosti a trpí bolesťou, nikto sa neozýva. Nikto nereaguje. Je neviditeľný," uviedol.

"Bezpečnosť japonských občanov je jednou z našich najdôležitejších povinností. Zhromažďujeme informácie a vyvíjame maximálne úsilie, aby sme na vec náležite reagovali," vyhlásil hovorca japonskej vlády s tým, že vláda o žiadnej žiadosti o výkupné nevie.

Členovia teroristickej organizácie Islamský štát (IS) začiatkom minulého roka zabili dvaja Japoncov, novinára a dokumentaristu Kendžiho Gotoa a samozvaného bezpečnostného poradcu Haruna Jukawu. IS za oboch pôvodne chcel 200 miliónov dolárov, potom začal vyjednávať o prepustení irackej teroristky väznenej v Jordánsku.

Obom Japoncom nakoniec islamisti odrezali hlavu.

Smrť japonských občanov vtedy šokovala národ, Tokio ale zdôraznilo, že nebude vyjednávať s extrémistami o ich prepustení.

Jasuda začal pracovať v médiách v roku 1997, najprv v novinách a v roku 2003 po návrate z Afganistanu na voľnej nohe. Bol okrem iného spravodajcom v Iraku, kde bol niekoľkokrát zadržaný. Zo Sýrie už v minulosti písal reportáže a články.