V Panama Papers je aj vlastník Trendu a ďalších médií

V Panama Papers je aj vlastník Trendu a ďalších médií Beemen, Foto: Portland Partners

Slovenskí novinári sa tento týždeň pustili do skúmania Panama Papers. Ako prvé tam niektorí našli svojho vlastníka.

 


„V dokumentoch sa spomína Robert Victor van Beemen, riaditeľ spoločnosti V3 Media Holdings, holandskej schránky, cez ktorú finančná skupina Penta investovala do médií. R. van Beemen spolupracoval s právnickou kanceláriou Mossack Fonseca, z ktorej unikli materiály známe ako Panama Papers," píše Trend.

 

Práve cez investičnú holandskú spoločnosť V3 Media Holdings získala Penta v roku 2014 kontrolu nad vydavateľstvami Trend Holding, 7 Plus a Centrum Holdings.
V decembri 2014 bola založená spoločnosť News and Media Holding, ktorá sa stala vydavateľom všetkých médií spomínaných vydavateľstiev – vlastní dnes okrem Trendu aj denník Plus jeden deň, týždenník Plus 7 dní a desiatky ďalších titulov.


100% vlastníkom nového vydavateľstva, ktoré tituly zastrešuje, je holandská spoločnosť V3 Media Holdings BV. "Jej financujúcim investorom a strategickým poradcom je investičná skupina Penta," povedal pre Omédiách.com v roku 2014 hovorca Penty Martin Danko. R. van Beemen je podľa Sme riaditeľom spoločnosti V 3 Media Holdings.

Odporúčame aj: Ako unikli dáta o pochybnom podnikaní politikov, podnikateľov a celebrít?

Podľa zistení Trendu služby panamskej spoločnosti využívala van Beemenova spoločnosť Portland Partners od roku 2013, bola aktívna v krajinách, ktoré sa využívajú na optimalizáciu daní – v Paname, na Bahamách, Seychelách či Samoe.
„Predpokladáme, že pri zakladaní V3 Media Holdings bol van Beemen štandardne oslovený a poskytol službu založenia a správy tejto spoločnosti v Holandsku tak, ako to firmy tohto druhu bežne robia pre desiatky svojich klientov," napísal v stanovisku pre Trend Martin Danko z Penty s tým, že Penta s van Beemenom nespolupracuje na žiadnych projektoch.

Samotná Penta sa podľa českej investigatívnej novinárky Pavly Holcovej v Panama Papers spomína viackrát. „V zoznamoch sú ľudia z okolia Penty," povedala televízii Markíza. Finančná skupina sa ohradila voči nekalej činnosti spomínanej v Panama Papers.