Akadémia médií má nové vedenie

Akadémia médií má nové vedenie Na AM prednášala aj Banášová/Foto AM

Akadémia médií má nového riaditeľa a zmeny sú aj na rektorskom poste.

 


Správna rada Akadémie médií minulý týždeň vymenovala do funkcie riaditeľa Akadémie médií a štatutára Petra Ošvátha, informuje AM na svojom webe. Ján Füle sa vzdal postu riaditeľa. "Po vzájomnej dohode s predsedníčkou Správnej rady som 22. marca 2016 odstúpil z funkcie," povedal pre Omédiách.com Füle, ktorý na škole teraz učí. Dva týždne bola riaditeľkou Jana Poláčiková.
Ošváth bude mať ešte jednu funkciu. Podľa stránky AM Správna rada ho zároveň poverila vykonávaním právomocí rektora.

 

Eduard Chmelár odstúpil minulý rok. Povereným rektorom sa stal Samuel Brečka, ten je však v súčasnosti práceneschopný.

 

Odporúčame aj: V Akadémii médií to vrie, nové vedenie je spochybnené

Podľa vizitky na webe AM nový riaditeľ Peter Ošváth absolvoval Právnickú fakultu UK v Bratislave a Leteckú akadémiu v Košiciach. Do roku 1992 pôsobil v štátnej službe, od roku 1993 v súkromnom sektore. V rokoch 1998 – 2002 bol poslancom Národnej rady SR, v rokoch 1999 – 2003 pôsobil v Parlamentnom zhromaždení RE v Štrasburgu ako člen parlamentnej skupiny SR. Od roku 2003 pôsobil ako poradca Ministra obrany SR a riaditeľ kancelárie Ministra obrany SR, od roku 2003 do roku 2005 ako riaditeľ štátnej príspevkovej organizácie v rezorte Ministerstva obrany. V rokoch 2006 až 2010 pracoval v súkromnom sektore. Od roku 2010 prednáša právo na viacerých vysokých školách na Slovensku i v Českej republike, pôsobí tiež ako advokát so zameraním na oblasť ochrany osobnosti, v minulosti bol zmluvným právnym zástupcom SSN.

Odporúčame aj: Bývalý podpredseda Syndikátu novinárov údajne strieľal v reštaurácii

Zmenila sa aj Dozorná rada Akadémie médií. Na miesto po predsedovi Jánovi Sandovi nastúpila Eva Smolková.

Aktualizácia 19. 4.: Akademický senát školy spochybňuje legitimitu nového vedenia

"Po preštudovaní zápisníc sme zistili, že poverenie rektora Jána Füleho Správnou radou AM nebolo prerokované a schválené akademickým senátom. Rovnako ani poverenie Petra Ošvátha, čo je vo výlučnej kompetencii orgánov akademickej samosprávy v zmysle Zákona o vysokých školách, ako aj Štatútu AM a Rokovacieho poriadku AS AM. Jediným, v súčasnosti legitímnym de iure rektorom Akadémie médií, je Eduard Chmelár, ktorého do dnešného dňa Akademický senát AM neodvolal, neposlal ministrovi školstva SR ani prezidentovi SR návrh na jeho odvolanie," píše v liste Slovenskej rektorskej konferencii predsedníčka Akademického senátu Gabriela Mezeiová. V liste zároveň žiada predsedu SRK, aby zabezpečili zastupovanie Akadémie médií jej legitímnym zástupcom.

Akadémia médií bojuje s viacerými problémami, ktoré si všimlo aj ministerstvo školstva, ktoré poslalo do školy kontrolu a Akadémii hrozí strata akreditácie. Išlo o exekúciu, nevyplatené sociálne štipendiá aj chýbajúce mzdy pre zamestnancov a problémy ohľadom zabezpečenia akreditovaných štúdijných predmetov. „V najbližších dňoch by mal zasadnúť Akademický senát, aby zriadil krízový manažment a presadil zmeny vo vedení školy. Čo je jedna z podmienok vstupu nového investora, ktorý by mal za školu vyplatiť všetky dlhy," napísala Pravda vo februári.

Napriek tomu Akadémia médií vyhlásila prijímacie pohovory pre nových študentov.

Aká je v súčasnosti situácia v AM zisťujeme u nového riaditeľa.