Odstúpila redakcia portálu dotovaného centrálnou bankou

Odstúpila redakcia portálu dotovaného centrálnou bankou Reprofoto: vs.hu

Šéfredaktor a jedenásť redaktorov maďarského spravodajského servera Vs.hu podalo výpoveď po tom, čo sa dozvedeli, že ich vydavateľstvo dostávalo peniaze od nadácií centrálnej banky, riadenej blízkym spolupracovníkom premiéra Viktora Orbána.

Výpovede nasledovali po odhalení, že spoločnosť, ktorá portál vlastní, dostala vo všetkej diskrétnosti 500 miliónov forintov (asi 1,4 milióna eur) od nadácií, ktoré patria centrálnej banke. Jej guvernér György Matolcsy je považovaný za Orbánovho človeka, napísala agentúra AFP.

Maďarský premiér je pravidelne obviňovaný zo snáh ovládnuť médiá.

Centrálna banka a maďarská vláda sa neúspešne snažili zabrániť zverejneniu zoznamu príjemcov dotácií, rozdeľovaných spomínanými nadáciami.

"Zdá sa, že táto súkromná spoločnosť používala verejné prostriedky nepriehľadným spôsobom," vysvetlil jeden z redaktorov Sándor Joób a dodal, že peniaze, ktoré si na portáli zarobil od marcového nástupu do práce, venuje humanitárnym organizáciám.

V roku 2014 odstúpila redakcia spravodajského portálu Origo.hu, ktorá tak protestovala proti odvolaniu svojho šéfredaktora kvôli článku, ktorý spochybňoval Orbánovho spolupracovníka.

Orbán v roku 2011 presadil prijatie zákona, ktorý drasticky obmedzil slobodu slova. Štátne médiá ovládla vláda.