Cítim hanbu, hovorí autor knihy, ktorú chcú katolícke školy vyhodiť z povinného čítania

Cítim hanbu, hovorí autor knihy, ktorú chcú katolícke školy vyhodiť z povinného čítania Foto: Gorila.sk

Šéfovia takmer 100 riaditeľov cirkevných škôl požadujú stiahnuť zo zoznamu povinnej literatúry pre stredoškolákov knihu Petra Pišťanka a Dušana Taragela: Sekerou a nožom.

 


Kniha obsahuje perverzné a vulgárne výrazy urážajúce ľudskú dôstojnosť. Životný štýl, ktorý je v príkrom rozpore s ideálmi, ku ktorými má škola žiakov viesť, je v knihe predstavovaný ako vtipný príbeh bez dostatočného kritického postoja," píšu v spoločnom vyhlásení.

 

Na ich slová, ktoré zverejnila KBS, reaguje spoluautor knihy Dušan Taragel takto:

D. Taragel, editor denníka SME Foto:Knižná revue„Cítim hanbu, že toto vyhlásenie napísali a podpísali učitelia, riaditelia škôl. Že ich je až toľko. Naozaj veria tomu, že nejaká kniha poviedok môže zdeformovať žiakov až tak, že ich zvedie z cesty k láske, porozumeniu, slušnosti, atď? Čo potom robia oni, učitelia a riaditelia škôl, keď ich každodennú prácu dokáže prevalcovať smiešna kniha poviedok? Veď na hodinách literatúry môžu tú knihu so svojimi žiakmi prebrať a usmerniť ich, vysvetliť im, že ide o umeleckú nadsázku, zveličenie či paródiu, že použité vulgarizmy majú len zosilniť vyznenie textu. Že spôsob života, ktorý je v poviedkach znázornený, je zámerne zosmiešnený a celkove je to literatúra a nie skutočnosť. Čo potom vôbec robia na hodinách literatúry, čo a ako tie deti učia? Vedia vôbec, čo je to literatúra?

Cítim hanbu aj kvôli tomu, že od učiteľov a riaditeľov škôl by som čakal, že sú vzdelaní a ovládajú históriu. Že nebudú opakovať chyby, ktoré tu už boli, keď v mene lásky, dobra či pravdy boli knihy zakazované, cenzurované a pálené na hraniciach (občas aj ich autori) a že to robila vo veľkej miere ich cirkev. To ich naozaj nenapadlo povedať - pŕŕŕ, kolegovia, toto keď podpíšeme a budeme žiadať, budeme vyzerať ako stredovekí inkvizítori, majme rozum, veď ide o hlúposť, knihu poviedok, kašlime na to, len jej urobíme reklamu.

Cítim hanbu aj kvôli tomu, že napriek tomu, že Slovensko je polepené reklamou na prevádzkovateľov internetu a mobilných sietí, 100 učiteľov a riaditeľov škôl akosi nezaregistrovalo, že existuje internet a väčšina stredoškolákov ho aj aktívne používa. A keď chcú, môžu navštevovať nielen porno stránky, ale stránky kde sa vraždí či šíria názory, ktoré sú v úplnom protiklade k ich presvedčeniu. Z toho nemajú strach? Alebo budú o chvíľu žiadať, aby štát zakázal internet, pretože môže deformovať slovenskú mládež?"

Podrobnosti: Katolícke školy žiadajú stiahnuť knihu Pišťanka a Taragela z povinnej literatúry