Čo sa deje v novinách, ktoré skupujú americkí miliardári?

Čo sa deje v novinách, ktoré skupujú americkí miliardári? Ilustr.foto: Twitter NYT

Problémy s odbytom novín v USA znižujú trhovú cenu vydavateľstiev, ktoré stále častejšie skupujú americkí miliardári.

 

 

Zmeny vlastníckych vzťahov vyvolávajú obavy, že majetní a vplyvní majitelia budú zasahovať do obsahu novín, napísala agentúra AP.

Podľa mediálnych expertov je príliš skoro na definitívne závery, čo tieto zmeny môžu znamenať pre budúcnosť americkej tlače. Sú však obavy, či bohatí vlastníci budú schopní podporiť fungovanie novín ako nezávislého "strážneho psa", keďže mnohí sú známi ako zástancovia vyhranených politických alebo náboženských smerov.

Existujú aj pozitívne príklady, že noviny môžu fungovať aj pri boháčoch. Denník The Washington Post ovládol zakladateľ firmy Amazon Jeff Bezos, The Boston Globe získal John Henry, majiteľ slávneho baseballového klubu Boston Red Sox, denník Minneapolis Star-Tribune patrí Glenovi Taylorovi, majiteľovi baseballového klubu Minnesota Timberwolves. Noví vlastníci sa zatiaľ zdržali akýchkoľvek zásahov do redakčnej práce a navyše investovali do hľadania nových odberateľov a nových výnosných projektov.

Noví vlastníci denníkov The Washington Post, The Boston Globe a Minneapolis Star-Tribune dávajú redakciám priestor na nadýchnutie a investujú do rozvoja. Majiteľ denníka Minneapolis Star-Tribune Glen Taylor denník stabilizoval po tom, čo sa vystriedali menej úspešní vlastníci, napríklad veľký mediálny dom alebo investičný fond.

Sú ale aj opačné príklady: od čias, keď denník Las Vegas Review-Journal kúpil miliardár majiteľ siete kasín Sheldon Adelson, noviny sprevádzajú problémy. Šéfredaktor a niekoľko kľúčových redaktorov denník opustili, rovnako ako komentátor. Ten povedal, že nemôže ostať v redakcii, keďže ho upozornili, že nemôže písať o novom majiteľovi. Takmer každý článok zaoberajúci sa miestnym biznisom sa pritom Adelsonových kasín dotýka.

Denník The Salt Lake Tribune kupuje bohatá rodina Huntsman, ktorá sa hlási k mormónom. Ich noviny boli doteraz známe ako unikátny, nezávislý hlas v štáte, kde viac ako polovica obyvateľov a väčšina poslancov vyznáva toto náboženstvo. Redakcia dúfa, že jej spravodajská nezávislosť zostane zachovaná a Huntsmanovci obmedzia svoj vplyv na názorovej stránke. Iní sú ale presvedčení, že s mormonským vlastníkom sa nezávislosť vytratí.
Nový majiteľ vraj už nakupuje moderné zariadenia, rozširuje redakciu a zakladá tím investigativcov.