Neposlušného novinára zavreli a priviazali na psychiatrii

Neposlušného novinára zavreli a priviazali na psychiatrii Ilustr.foto: AI

Medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International dnes kritizovala počínanie ruských úradov, ktoré násilím hospitalizovali opozičného aktivistu a novinára Dmitrija Vorobjovského (52) na psychiatrickej klinike vo Voroneži.

 

 

Podľa AI ide o "porušenie ruských zákonov a medzinárodných noriem".

"Vorobjovskij bol 5. mája násilne prevezený zo svojho domova do psychiatrickej kliniky vo Voroneži," uviedla organizácia. Svojej obhajkyni Vorobjovskij oznámil, že mu na dvere zabúchali muži, ktorí sa vydávali za pracovníkov plynárenskej spoločnosti. Keď im otvoril, preukázali sa ako zdravotníci z psychiatrickej kliniky. V nemocnici bol tri hodiny priviazaný k lôžku, pichali mu injekcie s neznámym obsahom a bol proti svojej vôli nútený prehĺtať lieky.

Lekári z kliniky podľa AI tvrdia, že nevedia, kto privolal sanitku, aby priviezla Vorobjovského, a že nebol hlásený žiadny incident, ktorý by oprávňoval nútenú hospitalizáciu.

Vorobjovskij, ktorý sa často zúčastňoval vo Voroneži opozičných demonštrácií, "mohol byť zadržaný kvôli svojej otvorenej kritike vládnej politiky a porušovaniu svojich práv slobody slova," myslí si AI.

Opozičný novinár je podľa svojich priateľov stále držaný na klinike. AI preto vyzvala ruské úrady, aby Vorobjovského okamžite predviedli pred súd, alebo ho prepustili na slobodu.

Obhajcovia ľudských práv kritizujú stále horšie pomery v Rusku, kde režim zvyšuje tlak na občiansku spoločnosť na pozadí rekordnej popularity prezidenta Vladimira Putina, ktorá momentálne presahuje 80 percent.

Nútené hospitalizácia disidentov v psychiatrických liečebniach bola príznačná pre sovietsky režim, ktorý za to čelil medzinárodnej kritike.