Prvý komiks so Supermanom sa vydražil za takmer milión dolárov

Prvý komiks so Supermanom sa vydražil za takmer milión dolárov Zdroj: ComicConnect.com

Prvý komiksový príbeh, v ktorom sa objavila postava Supermana, sa v Spojených štátoch vydražil za takmer milión dolárov.

 

 

Zdroj: ComicConnect.comTrinásťstránkový časopis z roku 1938, ktorý sa v čase svojho vydania predal za desať centov, kúpil vo štvrtok neznámy nadšenec za 956.000 dolárov. Ide tak o jedno z najdrahšie predaných komiksových diel, uviedol denník The Daily Telegraph.

Výnimočne zachovalý výtlačok prvého komiksu so Supermanom z roku 1938 dražený na serveri ComicConnect.com. Podľa nezávislej spoločnosti hodnotiacej stupeň zachovalosti komiksových diel získalo toto vydanie 5,5 bodov z 10 možných, teda lepší priemer. Aj tak za neho bol kupec ochotný dať o takmer štvrť milióna viac, než bola odhadovaná cena 750.000 dolárov.

"Prvý príbeh Supermana je považovaný tiež za vôbec prvý komiks sa superhrdinom, a hoci prvý komiks s Batmanom má takisto svojich verných fanúšikov, nie je pochýb o tom, ktoré dielo považujú zberatelia zlatej éry komiksov za najdôležitejšie," uviedla k predaju aukčná sieň Herritage.

Doteraz najdrahším komiksom bol ten istý príbeh, ale v kvalite dosahujúci stupeň 9, ktorý sa v roku 2011 predal za viac ako dva milióny.

Príbeh, ktorý ilustroval Joe Shuster a napísal Jerry Siegel, opisuje Supermanov príchod na Zem a jeho prvé skutky. Hrdina v ňom okrem iného zachráni nevinnú ženu z elektrického kresla či zabráni domácemu násiliu.