Zakázané noviny o Kaliňákovi sa dostanú k ľuďom inak, ohlásila opozícia

Zakázané noviny o Kaliňákovi sa dostanú k ľuďom inak, ohlásila opozícia Foto: SaS

Strany OĽANO-NOVA a SaS spoločne dali vytlačiť špeciálne noviny venované kauze Bašternák s názvom Kali špeciál, ktoré podrobne popisujú najväčšiu kauzu tretej vlády Roberta Fica a zároveň pozývajú ľudí na mítingy.

 


Stranícke noviny boli vytlačené v náklade 2 milióny kusov, čo znamená, že by sa mali dostať takmer do každej schránky na Slovensku.

 

Distribúciu si objednali politické strany u Slovenskej pošty tak, aby boli roznesené už minulý týždeň. Slovenská pošta však s dstribúciou ešte nezačala, odvolávala sa na ministerstvo kultúry, od ktorého čakala na povolenie aj na chýbajúce údaje.

Opozičné strany sú presvedčené, že k tomu nemá pošta žiadnu právomoc. „Ministerstvo a pošta vytvorili pakt proti opozičným stranám," povedal dnes na tlačovej besede Jozef Rajtár zo strany SaS. S tým, že noviny sa ľuďom do schránok určite dostanú, bez ohľadu na to, aké obštrukcie si ešte vymyslí Slovenská pošta, riadená nominantmi Smeru, dodal. Rajtár tvrdí, že hŕstka manažérov štátnej Slovenskej pošty a ministerstva kultúry sa rozhodla občanom vziať právo na informácie "o primitívnej kriminálnej kauze, do ktorej sú zapletení minister vnútra Robert Kaliňák, predseda vlády Robert Fico a ďalší predstavitelia štátnej moci."

"Chceme občanov Slovenskej republiky ubezpečiť, že naše noviny o neprijateľnom správaní vysokých predstaviteľov štátu v kauze Bašternák, sa k nim dostanú. Urobíme všetko, čo je v našich silách. A keď bude treba, zapojíme do šírenia pravdy hoci aj poštové holuby," povedali opoziční poslanci.

"Ak poruší asistent poslanca SaS bankové tajomstvo, hovoria tomu vlastenecký čin. Ak ministerstvo kultúry vecne skonštatuje, že vydavateľ periodika OĽANO nedodržal zákon, nazvú to nadprácou a dokonca aj cenzúrou. Je to neprípustné a drzé. A predstavuje to pre demokraciu a právny štát ten najškodlivejší precedens," reagovalo ministerstvo kultúry.

„Celý jednorazový podaj periodickej tlače je 95 paliet, čo znamená značné nároky na čas spracovania. Ak by sme obdržali doplnenie požadovaných informácií a potvrdení od podávateľa ako aj Ministerstva kultúry, spracovali by sme celú distribúciu v zmluvnej lehote D+4 dni," reagovala vo vyhlásení Slovenská pošta.