Slovenská pošta sa rozhodla: KALI špeciál neroznesie

Slovenská pošta sa rozhodla: KALI špeciál neroznesie Foto: SaS

Pošta sa odvoláva aj na autorské práva k fotke Roberta Kaliňáka.


Slovenská pošta sa rozhodla, že Kali špeciál, noviny opozície vysvetľujúce kauzu Bašternák, neroznesie do schránok domácností po Slovensku.

Tlačovina „KALI špeciál" na základe stanoviska Ministerstva kultúry SR nespĺňa zákonom stanovené požiadavky pre periodickú tlač. Z tohto dôvodu ju Slovenská pošta nemôže distribuovať do slovenských domácností ako periodickú tlač, napísala dnes vo vyhlásení Slovenská pošta.

Dňa 31.8.2016 dostala Slovenská pošta odpoveď z Ministerstva kultúry SR, v ktorej ministerstvo uviedlo, že tlačovina s názvom „KALI špeciál", ktorej distribúciu požadovala politická strana OĽANO – NOVA prostredníctvom siete Slovenskej pošty, bola registrovaná ako periodická tlač, avšak toto konkrétne vydanie nespĺňa všetky zákonom stanovené požiadavky.

Odporúčame aj: Zakázané noviny o Kaliňákovi sa dostanú k ľuďom inak, ohlásila opozícia

„Podľa vyjadrenia právnikov Slovenskej pošty, ako aj externej právnej kancelárie, môže obsah letáku „Kali špeciál" zasahovať do práva na ochranu osobnosti konkrétnej fyzickej osoby/osôb, čo môže založiť zodpovednostný vzťah Slovenskej pošty ako šíriteľa letáku (reklamy) v zmysle ustanovení zákona o reklame," píše pošta. S tým, že má oznámenie výhradného nositeľa autorských práv k fotografii tváre Róberta Kaliňáka, ktorá je uvedená na tlačovine „KALI špeciál". „Nositeľ autorských práv Slovenskú poštu upozornil, že disponuje výhradným právom na použitie tejto fotografie a na jej použitie na predmetnej tlačovine nebol daný jeho súhlas. Preto aj z tohto dôvodu nemôže Slovenská pošta distribuovať túto tlačovinu, nakoľko podľa vyjadrenia právneho oddelenia Slovenskej pošty by sa pošta ako distribútor tlačoviny dopustila porušenia Autorského zákona a zároveň aj Trestného zákona," píše pošta.

Na základe tohto právneho odporúčania sa Slovenská pošta rozhodla, že nebude vstupovať do rizika prípadného súdneho sporu o ochranu osobnosti, alebo o ochranu pred neoprávneným zásahom do autorského práva a nevystaví sama seba alebo iné fyzické osoby riziku trestného konania, a preto odmieta tlačovinu

„Kali špeciál" distribuovať ako leták alebo periodickú tlač prostredníctvom svojej poštovej siete.

„Ministerstvo a pošta vytvorili pakt proti opozičným stranám," povedal dnes na tlačovej besede Jozef Rajtár zo strany SaS. S tým, že noviny sa ľuďom do schránok určite dostanú, bez ohľadu na to, aké obštrukcie si ešte vymyslí Slovenská pošta, riadená nominantmi Smeru, dodal.