To, že kriminálka vypočúvala novinárky, si všimli už aj v zahraničí

To, že kriminálka vypočúvala novinárky, si všimli už aj v zahraničí Foto: Expres

Web Politico zaradil informáciu o vypočúvaní redaktoriek Trendu do prehľadu udalostí v Európe.

 

 

„Novinárka je vyšetrovaná, pretože napísala článok o spojencovi Fica. Bola dve hodiny vypočúvaná. Štátny zástupca vyšetruje, či nebolo poškodené meno ministra vnútra Roberta Kaliňáka," píše web Politico a odkazuje na článok v The Slovak Spectator.

Národná kriminálna agentúra NAKA vyšetruje údajné ohováranie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (inak ich nadriadeného), ku ktorému malo dôjsť článkami v týždenníku Trend o kauze DPH, ktoré na začiatku roka napísali Xénia Makarová a Zuzana Petková. NAKA predvolala obe na výsluch, informoval šéfredaktor týždenníka Oliver Brunovský, ktorý zároveň v komentári postup vyšetrovateľa odsúdil.

Vyšetrovateľ NAKA Stanislav Laho v spoločnosti prokurátorky Krajskej prokuratúry Sone Juríčkovej novinárky vypočúval, napriek tomu, že mu obe podľa slov Brunovského do protokolu hneď na úvod uviedli, že nedôverujú jemu ani NAKA, pretože sú podriadené Kaliňákovi, ktorý je oznamovateľom údajnej trestnej činnosti, ktorú vyšetruje.

Prečo sa takýmto prípadom zaoberá práve NAKA, ktorá sa bežne venuje vyšetrovaniu obzvlášť závažných zločinov? „Pretože aj daňovú kauzu okolo pána Chovanca a spoločnosti TTC vyšetruje NAKA a tieto prípady spolu súvisia," napísal pre denník N hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík.

„Podľa môjho názoru ide nielen o podozrivo neúčinné vyšetrovanie závažnej spoločenskej kauzy políciou a prokuratúrou, ale zároveň o hrubé zastrašovanie novinárov, kritikov a tých, ktorí prejavili záujem o jej riadne vyšetrenie. Toto sa, bohužiaľ, v súčasnosti na Slovensku deje. Vyšetrovatelia snažiaci sa o objasnenie politikou zapáchajúcich káuz ich už nevyšetrujú," píše Brunovský.

"My sa naďalej budeme snažiť robiť robotu čo najlepšie. Nenecháme sa zastrašiť... Treba na tie veci poukázať a treba si pýtať odpovede," povedala vo vysielaní rádia Expres Makarová.

Každý má podľa nej právo podať trestné oznámenie, ale musí uviesť relevantný dôvod, kvôli čomu ho podáva, a to sa podľa jej slov pri vypočúvaní nestalo.

Požiadali sme v stredu o vysvetlenie NAKA aj Prezídium policajného zboru SR, na otázky Omédiách.com nereagovali.

Xénia Makarová v rozhovore s redaktorom rádia Expres Braňom Závodským vysvetľuje, ako vyzeralo vypočúvanie: