Na nápravné centrum v Galante upozornilo SME už v roku 2009

Na nápravné centrum v Galante upozornilo SME už v roku 2009 Reprofoto SME

Nápravné zariadenie Čistý deň v Galante, kde je podozrenie, že tam mali zneužívať maloleté dievčatá, malo zvláštnu podporu od štátu a od začiatku ho sprevádzali podozrenia z možného konfliktu záujmov. SME na to upozornilo už pred rokmi.

 


Zakladateľka zariadenia Zuzana Miková bola v roku 2009 riaditeľkou generálneho sekretariátu Výboru ministrov pre drogové závislosti na Úrade vlády. „Keď denník SME napísal v septembri 2009, že počas jej pôsobenia na Úrade vlády dostala organizácia vyše stotisíc eur z Úradu vlády a Protidrogového fondu, kde bola Miková členkou rady, ktorá o prideľovaní peňazí rozhodovala. Úrad vlády následne peniaze stopol," napísalo SME.

 

Nicholson v článku upozornil, že zariadenie nakoniec predsa len peniaze získalo, cez nastrčenú mimovládku. Cez nové združenie "DT inštitút", ktoré vzniklo pár dní po zastavení transakcie. S ním Čistý deň v deň registrácie na ministerstve vnútra uzavrel zmluvu o spolupráci, získal dotáciu 131 tisíc, Miková bola vtedy členkou hodnotiacej komisie. Hovorca vlády Braňo Ondruš vtedy poprel, že Miková mohla ovplyvniť rozhodovanie. Ešte pred výmenou vlády potom predchádzajúce vedenie výboru aj Úradu vlády schválilo podľa SME dotácie aj ďalším spriazneným združeniam, v pozadí ktorých boli ľudia blízki Smeru – napríklad poslankyňa Jana Vaľová.

Tom Nicholson písal o financovaní tohto zariadenia v rokoch 2009 a 2010 v článkoch Drogy riešia známi Smeru, v článku Na politiku doplácajú pacienti a Úrad vlády boxuje proti drogám.

Na podozrenie zo sexuálneho zneužívania maleletých upozornila na blogu poslankyňa SaS Natália Blahová. Podobným prípadom sa začala Markíza zaoberať už pred rokom. Pričom včera priniesla vyjadrenie Natálie, ktorá mala byť zneužitá v 14 rokoch terapuetom a jej matky, ktorá hovorí o zastrašovaní.
„Prípad, o ktorom pani poslankyňa Blahová pútavo a zároveň zavádzajúco píše, ústredie pozná, a preto sa dôrazne ohradzuje voči nepravdám a účelovo dezinterpretovaným faktom, ktoré vo svojom texte uvádza," reagovala hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová.
Zariadenie má tieto dni nefunkčnú stránku na webe aj na Facebooku. Riaditeľ je presvedčený, že udalosti o ktorých písala Blahová a informovala Markíza sa nestali. „Podané trestné oznámenie nezakladá preukázanie viny. Počkáme si na výsledok trestného konania," citovala z jeho vyjarenia Markíza.